Browse By

Η άνευ ορίων τέχνη από τον Στέλιο Μουσάρη

Ονομάζεται Στέλιος Μουσάρης και είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους κι ευφάνταστους σχεδιαστές επίπλων της εποχής μας. Ζει κι εργάζεται στην Κύπρο χωρίς αυτό να τον περιορίζει στον σχεδιασμό ή στην κατασκευή. Άλλωστε όπως μας λέει «ένας καλλιτέχνης δεν έχει όρια εκτός από αυτά που θέτει στον εαυτό του». Τα έπιπλα του αποδεικνύουν την αλήθεια των λόγων του και η φαντασία του έχει βρει στενό συνεργάτη στην σύγχρονη τεχνολογία.

Απολαύστε τον!

  • Στέλιο καταρχάς σε ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη. Πες μας λίγα λόγια για το πώς κατέληξες στον σχεδιασμό επίπλων και ποιο ήταν, αν υπήρχε, το αρχικό σου ερέθισμα;

Πάντα ήθελα να συνδυάσω τα αρχιτεκτονικά μοντέλα με τον βιομηχανικό σχεδιασμό. Από την στιγμή που η κατασκευή μοντέλων είναι το εκπαιδευτικό μου υπόβαθρο η σκέψη να παντρέψω αυτά τα δύο με ενθουσίαζε. Η ιδέα για το Wave City Coffee Table μου ήρθε καθώς παρακολουθούσα ένα ντοκιμαντέρ για το τσουνάμι. Μπορούσα ήδη να το έχω σαν εικόνα. Αγάπησα τις φυσικές καμπύλες των κυμάτων και ο συνδυασμός ενός υπαίθριου και φυσικού τοπίου μου έδωσε μια όμορφη αντιπαράθεση. Μπορούσα να φανταστώ το κύμα και την κατασκευή φτιαγμένα από ξύλο, αφού το ξύλο από μόνο του έχει κυματισμούς. Αυτό απλά φάνηκε σαν μια μια υποσχόμενη ιδέα εκείνη τη στιγμή και δεν με έχει απογοητεύσει έως τώρα. 

  • Η έμπνευση σου από πού προέρχεται, ποια είναι η καθοριστική επιρροή σου;

Η έμπνευση μπορεί να έρθει από οτιδήποτε προκαλεί το συναίσθημα. Όσο πιο συνειδητοποιημένος είσαι, τόσο πιο εύκολα γίνεται ο σχεδιασμός. Κάποιες παλιότερες εμπνεύσεις μου έχουν επηρεαστεί από την φύση, την αρχιτεκτονική και τη μηχανική.

  • Ο σχεδιασμός των επίπλων σου είναι εντυπωσιακός και με επιμονή στη λεπτομέρεια. Πόσο βοηθάει η καινούργια τεχνολογία στην επίτευξη των σχεδίων σου; Ή αλλιώς ποιος είναι ο τρόπος πραγματοποίησης των σχεδίων σου;

Η τεχνολογία λαμβάνει ένα τεράστιο μέρος στην παραγωγική διαδικασία. Τρισδιάστατοι εκτυπωτές, μηχανήματα πέντε αξόνων, επιτρέπουν στο σχεδιαστή να δημιουργήσει με ακρίβεια άψογα κομμάτια, αλλά εξίσου σημαντικά με τα μηχανήματα είναι και η δεξιοτεχνία. Μου αρέσει να συνδυάζω τις χειροποίητες τεχνικές, όπως η ζωγραφική, την επένδυση του ξύλου με τρισδιάστατη εκτύπωση, την μηχανική κάμψη του χάλυβα ώστε να πετύχω κάτι μοναδικό και να αποδώσω το καλύτερο αυτών των δύο κόσμων.

  • Μένεις στη Λάρνακα της Κύπρου. Πόσο σε περιόρισε στο επάγγελμα σου ο τόπος καταγωγής και διαμονής σου; Στην ουσία, πως μπορεί κάποιος να ξεπεράσει τα σύνορα και να επιδείξει το έργο του; Τι καλλιτεχνικά ή επαγγελματικά στοιχεία απαιτούνται;

Η απόκτηση του υλικού είναι πολύ περιορισμένη σε ένα μικρό νησί όπως η Κύπρος που πρέπει να εισάγεις τα πάντα. Ωστόσο, σχετικά με την έκθεση, η τοποθεσία δεν είναι σημαντικός παράγοντας πια, εξαιτίας της εμβέλειας του διαδικτύου, των social media και των blogs. Ένας καλλιτέχνης δεν έχει όρια εκτός από αυτά που θέτει στον εαυτό του.

  • Στέλιο ποιο είναι το επόμενο έργο σου; Τι σχεδιάζεις και μπορείς να μας αναφέρεις;

Αυτή τη στιγμή είμαστε στην παραγωγή παραγγελιών από ήδη δημοσιευμένα προϊόντα μαζί με κάποια ιδιωτική παραγγελία ανάθεσης σχεδίου για δύο τοπικά ξενοδοχεία. Φοβάμαι ότι δεν μπορώ να αποκαλύψω τα ονόματα αυτή την στιγμή. 

 

Δείτε περισσότερα έργα του στο site του.

Μετάφραση: ΓΚΡΕΤΕΛ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Please follow and like us: