Browse By

Ο κόσμος του μαρμάρου από τον Πέτρο Μαρμαρινό

Εδώ και χιλιάδες χρόνια τώρα η τέχνη του μαρμάρου της Τήνου, όχι μόνο μπορεί και επιβιώνει, αλλά συνεχίζει αδιάλειπτα να υπάρχει και να μας επιδεικνύει την αριστουργηματική τεχνική της μέσα από τα χέρια και τα μυαλά ικανών και άξιων συνεχιστών της παράδοσης αυτής. Εκεί στον Πάνορμο ή Πύργο της Τήνου, οι τεχνίτες του μαρμάρου έχουν δημιουργήσει μια ισχυρή πατρίδα τέχνης, και όχι αδίκως, πρόκειται για ένα δυναμικό και ενεργητικό κέντρο ή καλύτερα ένα ανοιχτό μουσείο τέχνης και παράδοσης.

Συναντήθηκα πρόσφατα με ένα μέλος αυτής της καλλιτεχνικής κοινότητας όπου με περισσή σεμνότητα μας αφηγήθηκε ένα μικρό μέρος της προσωπικής, καλλιτεχνικής και επαγγελματικής του ιστορίας, αλλά πάντα ως αναπόσπαστο μέλος αυτής της καλλιτεχνικής ομάδας της Τήνου.

Ο Πέτρος Μαρμαρινός σπούδασε διακόσια μέτρα μακριά από το σπίτι του, στη σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου. Γύρω του, ως μικρό παιδί, δεκάδες εργαστήρια μαρμαροτεχνίας. Φίλοι και συγγενείς, παλαιοί και νέοι, λιθοξόοι και γλύπτες, φοιτητές και συνάδελφοι όλοι μαζί μια εικαστική παρέα σε νέους δρόμους και αναζητήσεις. Ο Πάνορμος για αυτόν, ένα ανοιχτό σχολείο, άλλες φορές μαθητής και άλλες φορές δάσκαλος.

Η καλλιτεχνία υπήρχε μέσα του, στο DNA του, στο γονιδίωμα του, αφού ο παππούς του που δυστυχώς δεν είχε την τύχη να γνωρίσει, έκανε την αρχή στο καλλιτεχνικό πεδίο της γλυπτικής. Η κληρονομιά βαριά όπως λέει, και η πρώτη του επαφή έγινε πειραματικά. Η μεγάλη του αγάπη στην ζωγραφική, ήταν και είναι πάντα στο μυαλό του και όταν μπορεί την χρησιμοποιεί συνδυαστικά. Το ταξίδι αυτό στο μάρμαρο άρχισε με δειλά βήματα και σιγά-σιγά εδραιώθηκε.

Ξεκίνησε με δημιουργίες κλασικές, ένας δρόμος δύσκολος και επίπονος, που δεν επιτρέπει περιθώρια λάθους. Εδώ η λεπτομέρεια στα έργα του προϋποθέτει μελέτη, σεβασμό στις τεχνικές και ένα ακριβές σχέδιο. Το προσωπικό του ύφος θα το βρούμε στους συνδυασμούς του μοντέρνου με το κλασικό, μπλέκοντας τις αξίες της κλασικής παιδείας που έχει λάβει με τις πληροφορίες που αντλεί της σημερινής εποχής. Επηρεάζεται όπως μας λέει από το κάθε τι που μπορεί να τον προκαλέσει αισθητικά.

Το υλικό της τέχνης του είναι δύσκολο, αλλά ως ένα σημείο μπορεί να το «διαβάσει» ώστε να το δουλέψει καταλλήλως και να αναδείξει τις ιδέες του έως την παραμικρή λεπτομέρεια που επιθυμεί. Το μάρμαρο για εκείνον είναι φως, λευκό ή γκρι, φωτίζει τους εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους και αντικατοπτρίζει το ελληνικό πλούσιο φως.

Η Τήνος, δεν είναι ένα μικρό νησί για τις ανησυχίες των μαρμαροτεχνιτών. Είναι η πρωτεύουσα της γνώσης του μαρμάρου όπου αυτή η καλλιτεχνική περιουσία μπορεί να μεταλαμπαδευτεί παγκοσμίως. Η τεχνολογία για τον Πέτρο, σημαίνει επικοινωνία και ανταλλαγή καλλιτεχνικών στοιχείων.

Αγαπάει να δημιουργεί τα περιστέρια και τα καράβια του, είναι τα γλυπτά που λατρεύει να κατασκευάζει ξανά και ξανά. Το μέλλον του καλλιτεχνικά θα τον βρει να δημιουργεί γεωμετρικές φόρμες και να επεξεργάζεται τον κόσμο των μοτίβων.

Η Τηνιακή μαρμαροτεχνία περιλαμβάνεται πλέον στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της Unesco λόγω της έντονης δραστηριότητας στο νησί και επιπροσθέτως λόγω της κατασκευής του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα έργα στο site του.

Μετάφραση: ΓΚΡΕΤΕΛ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Please follow and like us: