Browse By

Η ελευθερία του μυαλού της Alice van der Sluis

Η Alice van der Sluis δημιουργεί και παρουσιάζει ιδέες, όνειρα και σουρεαλιστικές εικόνες μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας και του photoshop. Η πρόκληση για εκείνη είναι να δημιουργεί κάτι καινούργιο, μια νέα πραγματικότητα η οποία απαιτεί ένα ελεύθερο μυαλό απομακρυσμένο από κοινότυπες και  παγιωμένες εικόνες και σκέψεις.

Η Alice ζει κι εργάζεται στην Ολλανδία και από ότι μας είπε, είχε ζήσει στην Κρήτη για 2,5 χρόνια.  Εκεί ξανά-ανακάλυψε την αγάπη της για την φωτογραφία και δημιούργησε δύο σειρές -μία με γάτες και μία με τα εγκαταλελειμμένα ορεινά χωριά.

1976918_645872225485420_1321709355_n

  • Alice ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας δίνεις.  Πες μας λίγα στοιχεία για εσένα, τι σπούδασες και πως κατέληξες στην τέχνη της φωτογραφίας;

Στην ηλικία των 15 ενεπλάκη σε ένα τροχαίο ατύχημα το οποίο μου άλλαξε τη ζωή για πάντα, με την έννοια ότι άρχισα να ζω τη ζωή μου ας πούμε με πιο πνευματικό τρόπο. Ανέπτυξα μια ισχυρή επιθυμία να μάθω από που ήρθα, ποια είμαι και ποιος ή τι είναι ο Θεός. Αυτό μου έφερε πολλές εμπειρίες στην προσωπική μου ζωή όπως επίσης και στην επαγγελματική μου και σαφώς επηρέασε την τέχνη μου. Άρχισα σαν νοσοκόμα σε ογκολογικό τμήμα νοσοκομείου, αργότερα έγινα ολική ψυχοθεραπεύτρια σώματος και κάπου στο ενδιάμεσο πήρα δύο χρόνια μαθήματα φωτογραφίας στο Πανεπιστήμιο εφαρμοσμένης φωτογραφίας στην Ολλανδία. 

Golden Six

Golden Six

  • Τι σε έκανε να εξελίξεις την τέχνη σου και να ασχοληθείς με τη σουρεαλιστική ψηφιακή εικόνα και ποιες οι τεχνικές σου για την πραγματοποίηση του;

Σαν φωτογράφος είμαι ευλογημένη με μια καλή τεχνική κατάρτιση και είμαι ευτυχισμένη που έμαθα τις δεξιότητες της αναλογικής φωτογραφίας, αλλά δεν ήθελα να γίνω μια φωτογράφος σε γάμους ή φωτογράφος προϊόντων ή δημοσιογράφος. Έτσι μου πήρε αρκετό καιρό να ανακαλύψω σε ποια κατεύθυνση θα πήγαινα. Συχνά διέκοπτα την φωτογραφία και ξανάρχιζα, μέχρι που ανακάλυψα την καλλιτεχνική φωτογραφία. Η καλλιτεχνική φωτογραφία μου έδωσε ελευθερία να δημιουργήσω εκτός πλαισίου. Πριν ήμουν πολύ απασχολημένη να το κάνω σωστά τεχνικά. Έφτιαχνα σωστές τεχνικά φωτογραφίες αλλά ήταν πολύ βαρετό. Όταν το παράτησα αυτό, τότε η όλη διαδικασία έγινε πιο παιχνιδιάρικη, πιο διασκεδαστική  και οι τεχνικές δεξιότητες μου άρχισαν να δουλεύουν αυτές αντί εμένα, από ότι να προσπαθώ για την ορθότητα της τεχνικής. Την τεχνική του photoshop την έμαθα στην πράξη αλλά και για τα δύο, φωτογραφία και ψηφιακές δεξιότητες, ακόμα μαθαίνω και ανακαλύπτω καινούργιους τρόπους. 

In a moment 1

In a moment 1

  • Πως γεννιέται μια ιδέα; Προϋπάρχει η έμπνευση ή εξελίσσεται στην πορεία της διαδικασίας;

Η έμπνευση έρχεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Όσο περισσότερο ανοιχτόμυαλος είσαι, τόσο περισσότερο εμπνέεσαι. Όσο λιγότερο επικριτικός είσαι, τόσο περισσότερο ελεύθερος είσαι να δημιουργείς. Να είσαι σαν παιδί και να βλέπεις την ομορφιά παντού. Κατά τη διάρκεια και πριν της όλης διαδικασίας, θα εξετάσω πολλά πάνω στην εικόνα που θέλω να φτιάξω, αυτό είναι για μένα πολύ σημαντικό μέρος της προόδου. Καθώς το σκέφτεσαι αρχίζει το μυαλό σου να δημιουργεί τι απαιτείται για την εικόνα. Αυτό είναι πολύ κουραστικό γιατί πρέπει να είσαι ελεύθερος και πρέπει να το εμπιστευτείς. Συχνά αρχίζω και σκέφτομαι μια ιδέα, αλλά η τελική εικόνα φαίνεται τελείως διαφορετική από την αρχική ιδέα. Αναπτύσσεται από μόνη της. Όταν κολλάω, σταματάω για λίγο, κάνω κάτι άλλο, και τότε το μυαλό ελευθερώνεται πάλι. Όταν νιώθω ενθουσιασμένη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τότε ξέρω ότι είμαι στο σωστό δρόμο. Κάποιες φορές σχεδιάζω, κάποιες φορές σημειώνω. Κάποιες φορές η όλη ιδέα είναι ήδη πραγματικότητα στο μυαλό μου και τότε πρέπει να βρω τεχνικά ή πρακτικά λύσεις να τη δημιουργήσω.

Solitude

Solitude

  • Υπάρχει κάποιο κυρίαρχο μήνυμα στα έργα σου το οποίο θέλεις να το επικοινωνήσεις στον κόσμο; και πόσο σχετίζεται αυτό με τη στάση ζωής σου εν γένει;

Ναι υπάρχει. Η επιλογή μου του να δημιουργώ ένα σουρεαλιστικό περιβάλλον δίνει το εξής μήνυμα: Συμφωνώ με την ιδέα του ότι αισθανόμαστε, σκεφτόμαστε και ονειρευόμαστε είναι ήδη πραγματικότητα. Δεν διαχωρίζεται από αυτό που θεωρούμε ότι είναι πραγματικότητα. Αυτό που συμβαίνει στο μυαλό μου ενώ δημιουργώ μια εικόνα είναι για μένα πραγματικότητα και αυτή η πραγματικότητα μου δίνει χαρά, ευτυχία, περιπέτεια. Έτσι με τις φωτογραφίες μου, θέλω να τους εμπνεύσω όλους να εξερευνήσουν το μυαλό τους και να ανακαλύψουν πόσο δημιουργικοί είναι. Η δημιουργικότητα υπάρχει σε όλους μας και γιατί απλά έχουμε μάθει από την κοινωνία μας να σκεφτόμαστε μέσα σε πλαίσια, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Μου πήρε αρκετό χρόνο να παραιτηθώ από τις στημένες ιδέες, στημένες αποφάσεις σχετικά με τον εαυτό μου ώστε να γίνω ελεύθερη αρκετά για να δημιουργήσω και να δείξω αυτή τη δημιουργικότητα μου στον κόσμο. Απαιτείται αρκετή αυτοεκτίμηση και κουράγιο για να το κάνεις. Ο καλλιτέχνης εάν είναι αφυπνισμένος σε αυτό ή όχι, το δείχνει μέσα από τα έργα του και το δίνει στον κόσμο ώστε να γίνει ανοιχτό για να κριθεί.

Can you Imagine

Can you Imagine

Broccoli Lane

Broccoli Lane

  • Έχεις ζήσει στην Κρήτη για 2,5 χρόνια. Υπήρξε κάποιο στοιχείο στην διάρκεια αυτών των χρόνων το οποίο σου έδωσε έμπνευση και το χρησιμοποίησες στις φωτογραφίες σου;

Ναι, μένοντας στην Κρήτη ήταν ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχω κάνει. Το υπέροχο φως που υπάρχει στο νησί μου έδωσε έμπνευση να αρχίσω να φωτογραφίζω ξανά και εκεί άρχισε το ταξίδι της καλλιτεχνικής φωτογραφίας. Ήμουν λίγο-πολύ μόνη. Ζούσα στα βουνά, κανείς δεν μου ασκούσε κριτική εκτός από τον εαυτό μου, μέσα στην όμορφη φύση, με το υπέροχο φως και τους φιλικούς ανθρώπους τριγύρω μου.

Through the forest 2016

Through the forest 2016

  • Τι είναι η τέχνη για εσένα και πως θα όριζες την «ομορφιά» μέσα από ένα φωτογραφικό κλικ;

Δεν μεγάλωσα με τέχνη. Προέρχομαι από ένα κοινό τόπο όπου η τέχνη δεν ήταν μέρος της ζωής. Έτσι η τέχνη ήταν ανακάλυψη και μια περιπέτεια και κάτι που έπρεπε να μάθω για να καταλάβω. Η εμπειρία της ομορφιάς της τέχνης, το νόημα και η έκφραση που οι καλλιτέχνες δίνουν είναι ένα χάρισμα στον κόσμο και στον πολιτισμό. Κάτι ευρέως υποτιμημένο.

Δεν υπάρχει «ομορφιά» στο φωτογραφικό κλικ. Συμφωνώ με τον Henri Cartier-Bresson, ιδιοκτήτη του Founder Magnum Photos που είπε: «Είναι μια ψευδαίσθηση οι φωτογραφίες ότι φτιάχνονται με την κάμερα…είναι φτιαγμένες με το μάτι, με την καρδιά και το κεφάλι.» Προσωπικά για μένα το «κλικ» είναι μόνο ένα μικρό μέρος της δουλειάς μου, συλλαμβάνω ιδέες αντί φωτογραφίες. Οι εικόνες μου αποτελούνται από πολλές διαφορετικές φωτογραφίες που τις συνδυάζω χρησιμοποιώντας στο σύνολο τους photoshop.

Misty forest 2014

Misty forest 2014

  • Τέλος Alice, από τα δικά σου έργα ποιο είναι το πιο αγαπημένο;

Χα,χα,χα, ρωτάς τη μητέρα να σου πει ποιο παιδί είναι το πιο αγαπημένο; 🙂 Είναι μια δύσκολη ερώτηση, μου άρεσουν όλες, αλλιώς δεν θα τις δημοσίευα. Έχω μια τάση να διαλέξω την τελευταία που έφτιαξα, επειδή κάπου ή με κάποιο τρόπο έχει μεγαλώσει ή αναπτυχθεί στη δουλειά μου. Αγαπώ τον «Planet Earth» γιατί εκφράζει την ευχή μου να ξεπεράσω τους περιορισμούς της προσωπικότητας μου και επίσης την ευχή μου να παρατηρήσω τον πλανήτη γη από διαφορετική οπτική γωνία, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Μου αρέσει το «We are All stars» επειδή το διασκέδαζα όταν το έφτιαχνα. Είχα βάλει την κάμερα σε ένα τρίποδο, στο χρονόμετρο, τρέχοντας σε ένα φράχτη και σταματώντας πριν η κάμερα ελευθερώσει το κλείστρο για να φωτογραφήσει.  Αλλά για τώρα διαλέγω το «Power Supply», δεν ξέρω ακριβώς το γιατί, μπορεί γιατί η φωτογραφία με προκαλεί σαν θεατή. 

Planet Earth

Planet Earth

We are All Stars

We are All Stars

unnamed

Power Supply

Μπορείτε να δείτε περισσότερα στο site της και στο instagram.

Μετάφραση: Γκρέτελ Αθανασίου

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Please follow and like us: