Browse By

Η θαλασσινή αύρα στα γλυπτά της Βάσως Φράγκου

Η Βάσω Φράγκου «κυνηγάει» την αρμονία, την ισορροπία και την «ειρηνική» επικοινωνία μεταξύ της ύλης, του χρώματος και της αρχικής ιδέας. Η ανάγκη της για καλλιτεχνική έκφραση με διακοσμητικά αντικείμενα που επεκτείνονται στον χώρο, την έκανε να ασχοληθεί με την κεραμική. Στα έργα της αποτυπώνεται η φυσική κίνηση ενός θαλάσσιου βυθού και τα διακοσμητικά αντικείμενα της έχουν μια αύρα Αιγαίου και Ιονίου.

img_3830-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%bf« Το κάθε σχήμα μιλάει τη δική του γλώσσα. Τα σχήματα ενεργούν, τα σχήματα επιδρούν στην ψυχή μας, τα σχήματα είναι γεγονότα και Όντα, ευφραίνουν και καταπιέζουν, οδηγούν σε έξαρση ή σε απόγνωση, προκαλούν τάξη ή σύγχυση, μπορούν να δημιουργήσουν αρμονία ή ταραχή στις ψυχικές μας δυνάμεις…». Νaum Gabo

  • Βάσω, καταρχάς πες μας ποια ήταν η επαγγελματική σου αρχή και τι σε έκανε να «σταματήσεις» στην τέχνη του κεραμικού;

Αφετηρία μου υπήρξε η ζωγραφική, πάντα όμως μου κέντριζε το ενδιαφέρον η τρίτη διάσταση, γι’ αυτό άρχισα να ενσωματώνω στην ζωγραφική επιφάνεια, αντικείμενα και υφάσματα δημιουργώντας ανάγλυφες υφές. Στην αναζήτηση ενός υλικού που θα μου επέτρεπε να δίνω μορφή στις πλέον ανάγλυφες φόρμες μου, «σταμάτησα» στην τέχνη του κεραμικού.

1

  • Έχουμε μια βαθειά παράδοση στην τέχνη του πηλού κυρίως με έργα καθημερινής χρήσης τα οποία αρκετά από αυτά, αντικατοπτρίζουν ελληνικά πολιτιστικά στοιχεία. Η δική σου καλλιτεχνική άποψη αποτυπώνεται με έργα αφαιρετικής γλυπτικής. Κατά πόσο υπάρχει σύνδεση με αυτό το «παραδοσιακό» μοντέλο και αν έχει επηρεάσει τη δουλειά σου. 

Είναι δύσκολο να αντισταθείς στην γοητεία του θαλασσινού τοπίου της Ελλάδας και να μην εμπνευστείς από τα συναισθήματα που σου ξυπνάει. Το στοιχείο της θάλασσας, η ομορφιά του βυθού, ο ρυθμός όπως και η κίνηση των κυμάτων πλάθουν μέσα μου εικόνες και διαμέσου του πηλού παίρνουν υπόσταση.

3

  • Η αρμονία και η ισορροπία είναι στοιχεία των έργων σου. Οι δημιουργίες σου σου είναι ο καθρέφτης της ψυχής σου ή είναι κάτι που επιδιώκεις να έχεις έστω και μέσω των δημιουργιών σου;

Η αρμονία και η ισορροπία μου υπαγορεύουν πώς να κινηθώ και ορίζουν πότε ένα έργο έχει πάρει την τελική του μορφή. Οι φόρμες συνομιλούν μεταξύ τους, θέλω να αλληλοσυμπληρώνονται και το τελικό αποτέλεσμα να με ηρεμεί. Το να διοχετεύω την ένταση μου και να δίνω μορφή στα συναισθήματα μου με αποφορτίζει οπότε θα μπορούσα να πω ότι με τα έργα μου έχω μια σχέση αμφίδρομη.

12

13

  • Τι είναι η τέχνη για εσένα;

Είναι ανταλλαγή συναισθημάτων, εμπειριών αναμνήσεων, ένα διαχρονικό μέσο έκφρασης όπου επικοινωνείς χωρίς να μιλάς.

  • Τι συμβολίζουν ή που παραπέμπουν οι δικές σου δημιουργίες;

Ορμώμενη από τον θαυμασμό μου στις οργανικές φόρμες, δημιουργώ γλυπτά εμπνευσμένα κατά κύριο λόγο από την φύση. Η στατικότητα του υλικού θέλω να έρχεται σε αντιπαράθεση με την διάθεση του γλυπτού να κυματίσει στον χώρο, δημιουργώντας ψευδαισθήσεις.

7 11

  • Πόσο χρόνο ξοδεύεις για τη δημιουργία ενός έργου και ποιο το συναίσθημα όταν το τελειώνεις;

Η πορεία που ακολουθώ μέχρι να φτάσω στο τελικό για εμένα αποτέλεσμα είναι μια πρόκληση με τον εαυτό μου. Όταν ξεκινάω ένα έργο δεν έχω προσχέδια μπροστά μου παρά μια αίσθηση και επιθυμία μέσα μου που μου χαράσσει την πορεία! Το αίσθημα της αναμονής για την τελική εικόνα, καθώς και το κατά πόσο θα με “απογοητεύσω” ή θα με “εντυπωσιάσω” στο τέλος δίνει νόημα σ’ αυτό που κάνω. Ένα γλυπτό μπορεί να χρειαστεί από ένα μήνα μέχρι και τέσσερις μήνες για να ολοκληρωθεί, αναλόγως βέβαια το μέγεθος του.

  • Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο έργο;

Θα μπορούσα να ξεχωρίσω το “the missing piece” γιατί μας ενώνει μια προσωπική ιστορία.

unnamed1

the missing piece

  • Ποιο έργο θα ήθελες να είχες δημιουργήσει εσύ;

Η εγκατάσταση του Anish Kapoor Leviathan είναι απλά συγκλονιστική. Το να κινείσαι μέσα σε ένα τόσο επιβλητικό μέρος από σχήματα και χρώματα, σε ταξιδεύει σε έναν ουτοπικό κόσμο όπου σίγουρα θα ήθελα να ζω.

ANISH KAPOOR: monumenta 2011 - leviathan

ANISH KAPOOR: monumenta 2011 – leviathan

  • Πες μας κάτι για την επομένη δουλειά σου 

Μια εγκατάσταση όπου τα επιτοίχια γλυπτά θα ξεπηδούσαν από την επιφάνεια του τοίχου και θα κινούνταν στον χώρο παίζοντας με τις σκιές, είναι μια ιδέα που θα ήθελα πολύ να αναπτύξω στο άμεσο μέλλον.


Ευχαριστούμε πολύ την Βάσω Φράγκου. Μπορείτε να δείτε περισσότερα έργα της στο site της.

Μετάφραση: Γκρέτελ Αθανασίου

Κράτα το

Κράτα το

Please follow and like us: