Browse By

Ο υποβρύχιος κόσμος του Michael David Adams

Michael David Adams ζει κι εργάζεται στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Από το αποτέλεσμα της φωτογραφικής του δουλειάς διαφαίνεται ότι η φωτογραφία για αυτόν δεν είναι μόνο εργασία, αλλά και ένα είδος προσωπικής του διασκέδασης. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλα τα γνωστά περιοδικά όπως Vogue, Vanity Fair, Glamour, Elle, Harper’s Bazaar, Marie Claire και πολλά-πολλά άλλα. Δεν θα προσπαθήσω να βάλω σε μία σειρά κάποια έντονα χαρακτηριστικά της δουλειάς του, αλλά θα μπορούσα να τα χαρακτηρίσω. Θα έλεγα λοιπόν ότι αν η φωτογραφία είναι το ταλέντο του, το νερό τότε είναι το στοιχείο του και τα ταξίδια η έμπνευση του.
Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας έδωσε!

michael-david-adams-underwater-work

  • Πες μας κάποια λόγια για εσένα. Πως ασχολήθηκες με την φωτογραφία και ποιο στοιχείο είναι αυτό που σε εξιτάρει και σε παθιάζει;

Συνειδητοποίησα στα είκοσι μου ότι η φωτογραφία ήταν η πραγματική κλίση στη ζωή μου . Κάποια χρόνια πριν είχα φωτογραφήσει έργα τέχνης και μου δόθηκε η ευκαιρία να συνδράμω με τις φωτογραφίες μου σε portfolio μοντέλων. Τότε ήταν που το μέλλον για μένα ξεκαθάρισε.

Μου αρέσει να δουλεύω με μεγάλη ομάδα και όμορφα μοντέλα σε υπέροχες τοποθεσίες παντού στον κόσμο, και αυτό συνδυάζει όλα τα πράγματα που αγαπώ στη ζωή: να ταξιδεύω στον κόσμο και να φωτογραφίζω τις τοποθεσίες των ταξιδιών μου αλλά και τα μοντέλα για τη μόδα.

Η υποβρύχια φωτογράφιση, πήγε την αγάπη μου για την φωτογραφία σε ένα άλλο επίπεδο. Είναι ένας εκπληκτικός συνδυασμός δεξιοτήτων και ταλέντου, ώστε όταν είσαι βυθισμένος στο νερό, να μπορείς να δημιουργείς εικόνες αιθέριες  οφειλόμενες στην μαγική ποιότητα της έλλειψης βαρύτητας.

Πάντα αγαπώ μια καλή πρόκληση, και η υποβρύχια φωτογράφιση είναι μια πρόκληση ιδίως όταν προσπαθείς να πετύχεις μια συγκεκριμένη εικόνα ή ιδέα.

breath-from-another-michael-david-adams-04heavy-like-rain-michael-david-adams-04

  • Βλέποντας τις φωτογραφίες σου, παρατηρούμε τη στενή σχέση που έχεις με το υγρό στοιχείο. Πως συνδέεις την τεχνική σου με το νερό και ποια είναι τα καλλιτεχνικά πλεονεκτήματα από αυτόν το συνδυασμό;

Το νερό πάντα ήταν ένα πολύ σημαντικό πράγμα για εμένα. Μεγάλωσα σπουδάζοντας Πολεμικές Τέχνες και όταν άκουσα το «Be Water, my Friend» φράση του Bruce Lee, επιβεβαίωσα τους συλλογισμούς μου και το ενδιαφέρον μου γι αυτό.

Η φωτογράφιση στο νερό είναι απίστευτη εμπειρία. Τα οπτικά εφέ που μπορείς να δημιουργήσεις από τα στοιχεία και την ουσία του νερού είναι απλά απίθανα. Απαιτείται μια τελείως διαφορετική προσέγγιση, αλλά όπως μπορείς να δεις τα αποτελέσματα κόβουν την ανάσα.

underwater-lingerie-michael-david-adams-01fire-in-the-sky-michael-david-adams-03

  • Τι είναι η ομορφιά για εσένα; Μπορεί η φωτογραφία να «ομορφύνει» κάτι αντικειμενικά άσχημο;

Πιστεύω ότι η «ομορφιά» από μόνη της είναι υποκειμενική. Είναι πολύ πιθανό να φωτογραφίσεις κάτι που οι περισσότεροι θεωρούν ότι δεν είναι «ωραίο», αλλά η φωτογραφία μπορεί να αλλάξει αυτή τη νοοτροπία των ανθρώπων. Το κλειδί είναι στον φωτογράφο ώστε να διακρίνει κάτι όμορφο, δεδομένου ότι η κάμερα είναι απλά ένα μέσο μετάδοσης στο μυαλό του φωτογράφου.

arctic-beauty-michael-david-adams-04 arctic-beauty-michael-david-adams-03

  • Από που εμπνέεσαι; Στα ταξίδια, όλοι εμπνεόμαστε από το καινούργιο περιβάλλον και τα καινούργια τοπία. [Αλήθεια έχεις καταφέρει να έρθεις στα ελληνικά νησιά;] Σε μια διαφήμιση όμως ή μια επαγγελματική δουλειά, πως γεννιέται η έμπνευση και αν έχεις κάποιες επαγγελματικές αρχές ή όρια που δεν ξεπερνάς;

Τα ταξίδια στον κόσμο είναι μια διασκέδαση για πολλούς λόγους. Πάντα ήθελα να ταξιδέψω στον κόσμο και είχα τη δυνατότητα να το πραγματοποιήσω μέσω του ταλέντου μου στη φωτογραφία. Η Ελλάδα είναι σίγουρα μέσα στη λίστα μου με τα όμορφα μέρη του κόσμου για να επισκεφθώ. Ταξιδεύω συχνά στην Κροατία αφού η σύζυγός μου έχει γεννηθεί εκεί, έτσι ελπίζω την επόμενη φορά να κάνουμε ένα ταξίδι στην Ελλάδα, θα το ήθελα πολύ!

Με κάθε φωτογραφική δουλειά προσωπική ή επαγγελματική, έχω ένα γενικό στόχο για την εικόνα, ίσως εξερευνώ το χρώμα της θάλασσας και της ακτής σαν ένα θέμα, ή την σχέση της αρχιτεκτονικής με την περιβάλλουσα ακτογραμμή; Κάθε μέρος στον κόσμο έχει την δικιά του ιστορία και αφήνω την περιοχή να μιλήσει σε μένα πρώτα και μετά αποφασίζω ποιες πτυχές από την ιστορία θα ήθελα να πω.

Μερικές φορές το περιβάλλον, σε σχέση με τη μόδα (ή άλλες δουλειές) είναι αρκετά φανερό, αλλά άλλες φορές δεν είναι, μέχρι να το ζήσω και να έχω την ευκαιρία να περπατήσω ώστε να «ρουφήξω» την πόλη, ή τέλος πάντων, μέχρι  η «Ιστορία» να αποκαλυφθεί σε μένα… Για παράδειγμα, όταν πήγα στη Λισσαβόνα στην Πορτογαλία, είχα μια καλή ιδέα για τη μόδα που θα φωτογραφίζαμε εκεί, και ένα καλό δείγμα για το πως η Λισσαβόνα μοιάζει, αφού δεν είχα πάει ποτέ ξανά. Αλλά όταν πάτησα το πόδι μου και ανίχνευσα τον χώρο, τότε τα κρυμμένα διαμάντια της καλλιτεχνικής πόλης «άνοιξαν» για μένα. Από τα όμορφα χειροποίητα  πλακάκια στους τοίχους, μέχρι τα πολύχρωμα γκράφιτι και άλλα… Είδα όλα αυτά τα πράγματα και την ψυχή της πόλης και η «Ιστορία» φτιάχτηκε..

fire-in-the-sky-michael-david-adams-04michael-david-adams-morgane-le-fay-underwater-0506

  • Τι είναι αυτό που θα ήθελες να κάνεις και δεν έχεις κάνει ακόμα; Τι ρόλο παίζουν τα όνειρα για εσένα και πόσο αισιόδοξα αντικρίζεις το μέλλον;

Ένα πράγμα που θα ήθελα να κάνω είναι να δω και να φωτογραφίσω από κοντά ένα μεγάλο Λευκό Καρχαρία. Αυτό θα ήταν φανταστικό!!

Επίσης θα ήθελα να κολυμπήσω μαζί με ένα Manatees (είδος φώκιας) όπως επίσης και με μια φάλαινα καρχαρία και φυσικά να τα φωτογραφίσω!

Το να ονειρεύεσαι είναι το κλειδί της τέχνης και χωρίς αυτό, το δημιουργικό μυαλό σου δεν θα ανθίσει και δεν θα έχει καινούργιες ιδέες ή έμπνευση για μια μελλοντική δουλειά. Πάντα το όνειρο, και το μεγάλο όνειρο, και η κολασμένη δουλειά  θα κάνουν τα όνειρα πραγματικότητα!

Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες του στο site του και  στο instagram.

Μετάφραση: Γκρέτελ Αθανασίου

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Please follow and like us: