Browse By

Η αφαιρετική δύναμη των κοσμημάτων της Πολίνας Σαπουνά-Έλλις

sapouna_1369289774_pageΗ Πολίνα Σαπουνά Έλλις σπούδασε Κλασσική Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο πανεπιστήμιο της  Χαϊδελβέργης, μεγάλο της πάθος η ζωγραφική, το σχέδιο και η αρχαιολογία αφού όπως μας διηγείται τα καλοκαίρια της παιδικής της ηλικίας τα περνά πλάι στους Γιάννη και Έφη Σακελλαράκη συμμετέχοντας στις ανασκαφές. Η αγάπη της για τη συμμετρία και τη γεωμετρία είχε ως αποτέλεσμα σήμερα να σχεδιάζει υπέροχα κοσμήματα. Το κόσμημα δίνει δύναμη, ενέργεια και θετική διάθεση μας περιγράφει παρακάτω. Εγώ με τη σειρά μου, θα σας πω ότι οι δημιουργίες της μυρίζουν Ελλάδα!

  • Τα κοσμήματά σας θυμίζουν Αρχαία Ελλάδα αλλά ταυτόγχρονα είναι και τόσο σύγχρονα. Τι σας εμπνέει όταν τα σχεδιάζετε;

H αρχαιολογική μου καριέρα είναι μέσα στην ψυχή μου. Σίγουρα κάποια σχέδια είναι εμπνευσμένα από περιόδους της αρχαίας ελληνικής τέχνης και βγαίνουν από το υποσυνείδητό μου. Πολλές φορές βλέπω ένα υπέροχο εύρημα σε ένα μουσείο και αυτό με οδηγεί σε κάτι νέο με αφαιρετική απόδοση, όπως η νέα συλλογή μου Τethrippon. Αγαπώ την απέριττη αισθητική, και αυστηρότητα των δωρικών γραμμών.

COLLECTION_ TETHRIPPON

COLLECTION-TETHRIPPON necklace

COLLECTION-TETHRIPPON earrings

COLLECTION-TETHRIPPON earrings

COLLECTION-TETHRIPPON ring

  • Οι σπουδές αλλά και η συμμετοχή σας στις ανασκαφές με τους Γιάννη και Έφη Σακελλαράκη φαίνεται έπαιξε σπουδαίο ρόλο στον σχεδιασμό των κοσμημάτων σας. Υπάρχει κάποιο κόσμημα ή συλλογή που δημιουργήσατε έχοντας στο μυαλό σας εκείνη την εποχή;

Οι εμπειρίες και οι συγκινήσεις της εποχής εκείνης είναι πολλές! Σϊγουρα όλα αυτά τα ερεθίσματα με οδήγησαν στον σχεδιασμό των τωρινών κοσμημάτων. Η συλλογή ICHTHYS έχει γραμμές που προέρχονται από μινωϊκά μοτίβα, συλλογές όπως οι ANTITHESIS και MEANDER έχουν προκύψει από ευρήματα της γεωμετρικής περιόδου. Η συμμετρία και η ισορροπία που ανακάλυψα μέσα από όλα αυτά τα ευρήματα που έρχονταν στο φως, τα οποία μελετούσα και σχεδίαζα, είναι κάτι που καταγράφεται στην αισθητική μου.

Antithesis

COLLECTION- ANTITHESIS ring

Meander

COLLECTION-MEANDER ring

  • Τα κοσμήματα χαρίζουν στυλ, είναι τρόπος έκφρασης, εγωκεντρισμός ή τίποτα απ’ όλα αυτά;  Πως το αντιλαμβάνεστε;

Το κόσμημα καταρχάς ενέχει την έννοια της μικρογλυπτικής. Είναι ένα μικρό υπέροχο έργο τέχνης, άρα κάτι πολύ περισσότερο από ένα πολύτιμο αξεσουάρ που χαρίζει στυλ και ικανοποιεί τη φιλαρέσκειά μας. Μας δίνει δύναμη, ενέργεια και θετική διάθεση που είναι η αρχή των πάντων. Άλλωστε οι πολιτισμοί δεν δημιουργήθηκαν από το τίποτα και το κενό, αλλά από έργα τέχνης ανθρώπων που τα λάτρεψαν.

IMG_0006

COLLECTION-MYCENAEAN cuff-bracelet

  • Βρισκόμαστε σε μία πολύ δύσκολη περίοδο κρίσης – καταθλιπτική και σκοτεινή για τον περισσότερο κόσμο. Θα δανειστώ κάτι που έχετε πει: ‘’πάντα υπάρχει μία έξοδος που οδηγεί στο φως’’! Πόσο έχει επηρεαστεί η δική σας τέχνη;

Νομίζω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζω, είναι ότι μέσα σε ένα περιβάλλον τρομερής οικονομικής, αλλά και ηθικής κρίσης, σε ένα περιβάλλον κατάθλιψης, επιμένω να δημιουργώ. Και μάλιστα, ένα προϊόν που χαρακτηρίζεται από απέριττη πολυτέλεια. Η καλή ποιότητα κοσμήματος είναι πολυτέλεια για την εποχή μας. Αλλά αν δεν προσφέρουμε στον εαυτό μας μια μικρή πολυτέλεια και απαρνηθούμε την τέχνη τότε έρχεται η απόλυτη ισοπέδωση! Η δημιουργία λοιπόν ενός κοσμήματος είναι μια έξοδος προς το φως.

byzantium8S _ICE8048

COLLECTION- ANTITHESIS earrings

  • Σας επηρεάζει η τάση της μόδας;

Η αρχαιολογική μου καριέρα είναι αυτή που επηρεάζει περισσότερο απ’ όλα τη δουλειά μου. Η μόδα είναι κάτι που δεν με καθοδηγεί. Ακολουθώ πάντα τις δικές μου νόρμες.

tethripponH8G14D

COLLECTION-TETHRIPPON earrings

  • Πόσο χρόνο ξοδεύετε για την δημιουργία ενός κοσμήματος;

Δυστυχώς πολύ περισσότερο από ότι φαντάζεται κανείς. Από 1 μήνα μέχρι 1 χρόνο. Παλιά ζωγράφιζα και θυμάμαι όταν είχα έμπνευση, μπορεί σε ελάχιστες μέρες να τελείωνα έναν πίνακα, και άλλες φορές να πάλευα μήνες και να μην μπορούσα ποτέ να τον τελειώσω. Το ίδιο γίνεται και με το κόσμημα. Πολλές φορές για να γίνει ένα κομμάτι ακριβώς όπως το θέλω μπορεί να κάνω και πάνω από 3 μοντέλα. Είμαι τελειομανής με την αισθητική μου και αυτό δημιουργεί καθυστερήσεις.

IMG_0080

COLLECTION-ANTITHESIS ring

  • Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο κόσμημα από τις συλλογές σας;

Το πιο αγαπημένο μου κόσμημα είναι το DORIAN cuff. Λατρεύω τη δωρική απλότητα των γραμμών του που αντιπροσωπεύει απόλυτα το στυλ μου. Αγαπώ πολύ επίσης το «μετατρέψιμο» (convertible) δαχτυλίδι από τη συλλογή ICHTYS. Αυτό που το κάνει μοναδικό, είναι η γλυπτική του σχήματός του και το γεγονός ότι χωρίζει σε δύο κομμάτια (εξ ου και το «μετατρέψιμο»), στο KYMA και στον ΙΧΘΥ (ψάρι). Ακόμα, δεν αποχωρίζομαι ποτέ τα δαχτυλίδια μου Dorian, Antithesis και Kyma, αλλά φυσικά και τους κρίκους μου Antithesis.

Dorian cuff

COLLECTION-DORIAN cuff-bracelet

  • Φαντάζομαι η καθημερινότητά σας είναι γεμάτη. Είναι κάτι που θα θέλατε να κάνετε και δεν έχετε πραγματοποιήσει ακόμα;

Θα ήθελα με τις δημιουργίες μου, να μπορώ να μεταδώσω την δύναμη και το πάθος που νιώθω αλλά και την ανάγκη να σεβόμαστε τις ρίζες μας. Οραματίζομαι κάποια στιγμή στην ζωή μου ένα εργαστήριο κοντά στην θάλασσα.

big_sapouna_1381836262_productszoom

COLLECTION-CHTHYS ring

Μπορείτε να δείτε περισσότερες δημιουργίες στο site της.

Μετάφραση: Γκρέτελ Αθανασίου

Please follow and like us: