Browse By

Οι αντιθέσεις της Μάρω Μάρτζη φώτισαν το catwalk του AXDW

photo by George Stratigis (2)

H Μάρω Μάρτζη γεννήθηκε στην Κοζάνη και σπούδασε βιομηχανικό σχέδιο. Γρήγορα όμως ο χώρος της μόδας την κατέκτησε! Δημιουργική, δυναμική και ιδιαίτερα ευαίσθητη είχε ως αποτέλεσμα στην παρουσίαση της συλλογής «Adikrahene» στο Athens Xclusive Designer Week, να μας εντυπωσιάσει . Παρακάτω στη συνέντευξη που μας έδωσε, θα καταλάβετε πόσο υποσχόμενη είναι ως καλλιτεχνική υπόσταση.

  • Μάρω, τι έχεις σπουδάσει και πως σε κατέκτησε ο χώρος της μόδας;

Ξεκίνησα να σπουδάζω στο ΑΚΤΟ στην ηλικία των δεκαέξι. Ολοκλήρωσα το πρώτο πτυχίο Diploma of Higher Education in Product Design και αμέσως μετά συνέχισα με Bachelor of Arts in Fashion Design of Middlesex University. Με κατέκτησε κυριολεκτικά ο χώρος της μόδας. Επέλεξα το βιομηχανικό σχέδιο επειδή πίστευα πως όντας τόσο anti fashion δεν θα μπορούσα να επιβιώσω και να εκφραστώ στα πλαίσια της συγκεκριμένης βιομηχανίας. Φοιτώντας όμως διαπίστωσα πως εκφράζομαι και δημιουργώ πολύ πιο πηγαία, τραβώντας γραμμές και κόβοντας υφάσματα. Με επέλεξε ο χώρος λοιπόν, δεν τον επέλεξα.

shooting by George Stratigis (1)

  • Στην συλλογή σου “Adikrahene” χρησιμοποίησες αρχέγονα σύμβολα της Δυτικής Αφρικής. Θέλεις να μας πεις τι συμβολίζουν για εσένα;

Η επιλογή των συμβόλων που χρησιμοποίησα από τα Adikra symbols ήταν πολύ στοχευμένη και σχηματικά αλλά και εννοιολογικά. Λόγω του θανάτου του υπέροχου μπαμπά μου αποφάσισα να συμμετάσχω στο Exclusive και παρόλο που το project αυτό είχε σχεδιαστεί πριν το χαμό του, τα σύμβολα που είχα διαλέξει ήταν άμεσα συνδεδεμένα με τις βουβές υποσχέσεις που έδωσα στον εαυτό μου. Το ένα σύμβολο, από το οποίο πήρε και το όνομα της η συλλογή, είναι ο αρχηγός των συμβόλων και η έμπνευση για όλα όσα ακολούθησαν. Συμβολίζει το χάρισμα, την μεγαλοσύνη και την ηγεσία. Το δεύτερο συμβολίζει την αλλαγή και τη δυναμική της ζωής, το τρίτο είναι το σύμβολο της υποστήριξης, της ενθάρρυνσης και της συνεργασίας και το τελευταίο είναι το σύμβολο της εξέτασης και της ποιότητας. Επέλεξα αυτά τα σύμβολα ξεκινώντας να σχεδιάζω και μέχρι αυτά να φτάσουν στη υλοποίηση, ξαφνικά ήταν κάτι πολύ παραπάνω για μένα. Ήταν καιρός για αλλαγή.. για αναγέννηση!

photo by George Stratigis (9)

  • Η έννοια γενικά των συμβόλων σε ποιο βαθμό επηρεάζει τη δουλειά σου ή ακόμα και την καθημερινότητα σου;

Νομίζω πως άθελα μου είναι κάτι που δεν μπορώ να αποφύγω, σίγουρα όχι στη δουλειά μου. Είναι μια μεγάλη πηγή έμπνευσης για εμένα, δεν μπορώ να σχεδιάσω χωρίς να έχω δημιουργήσει ένα συμβολισμό και μια γενική ιδέα. Δεν χρειάζεται να μάθει κανείς ουσιαστικά τι είναι αυτή η ιδέα, όμως για μένα, για να εξωτερικεύσω το μέσα μου είναι απαραίτητο συστατικό. Όσο για την καθημερινότητα, γύρω μας υπάρχουν αμέτρητοι μικροί συμβολισμοί που εάν όλοι τους καταγράφαμε και τους αποκωδικοποιούσαμε, θα μπορούσαμε να δούμε και να καταλάβουμε πολύ καλύτερα τους εαυτούς μας.

photo by George Stratigis (3)

  • Από τι ή ποιον εμπνέεσαι για να δημιουργήσεις μία συλλογή;

Εμπνέομαι από τα πάντα. Το βιομηχανικό σχέδιο έχει παίξει μεγάλο ρόλο στις φόρμες που πιθανότατα θα μου κάνουν κλικ. Επίσης κάτι που πάντα μου είναι ουσιαστική σημασίας, είναι οι αντιθέσεις.

photo by George Stratigis (8)

  • Ποιος δημιουργός Έλληνας ή ξένος σε εκφράζει περισσότερο;

Αν μιλάμε για τη μόδα, ένας αγαπημένος μου είναι ο Yōji Yamamoto και γενικά αγαπώ τον τρόπο που οι Γιαπωνέζοι σχεδιαστές προσεγγίζουν τις φόρμες.

  • Πόσο σε αφορά στο σχεδιαστικό σου κομμάτι η τάση της μόδας;

Δεν με αφορά! Ούτε στην προσωπική μου αισθητική, ούτε στον τρόπο σχεδιασμού μου, ούτε στην επιλογή του styling ούτε πουθενά. Σκοπός μου είναι να φτάσω σε ένα επίπεδο, οπού το δικό μου design θα συμμετάσχει στον ορισμό τάσεων. Ψάχνοντας να βρεις τις τάσεις και να τις αξιοποιήσεις σχεδιαστικά, έχεις χάσει πολύτιμο χρόνο να ενσαρκώσεις το υποσυνείδητο. Το δικό σου υποσυνείδητο.

photo from Gkiounasian karen

  • Ποιο είναι το αγαπημένο σου υλικό στα υφάσματα και ποιο είναι το στυλ που αγαπάς να ξαναδημιουργείς σε οποιαδήποτε μορφή κάθε σεζόν;

Το στυλ που δημιουργείς δεν είναι κάτι που συνειδητά επαναλαμβάνεις. Είναι ζητούμενο για ένα σχεδιαστή να έχει κάποια χαρακτηριστικά και αυτά να διακρίνονται σε κάθε κολεξιόν του. Το δικό του στίγμα. Η μέχρι στιγμής εμπειρία μου, μ’ έχει κάνει να συνειδητοποιήσω πως οι «ειλικρινείς» γραμμές που τραβάς, θες δεν θες (γιατί κάποιες φορές δεν θες) θα αποτυπωθούν στο χαρτί. Αγαπημένο υλικό, όποιο μπορεί να αποδώσει ρεαλιστικότερα τη φαντασίωση μου.

photo by George Stratigis (5)

  • Ποιο ρούχο θα πρέπει να έχει μία γυναίκα στην γκαρνταρόμπα της ;

Ένα καλοραμμένο Blazer και μία ψηλόμεση παντελόνα.

photo by George Stratigis (1)

Photographer: George Stratigis

shoes: Κωνσταντίνος Βλαχόπουλος ΗΛΙΟΔΕΡΜΑ

Jewellery Sponsorship: Anna Maria Lambert

Μπορείτε να απολαύσετε περισσότερες δημιουργίες της Μάρω Μάρτζη στην προσωπική της σελίδα στο Facebook.

Μετάφραση: Γκρέτελ Αθανασίου

Please follow and like us: