Browse By

To Plan B του Γιάννη Μονογιού

Ο Γιάννης Μονογιός γεννήθηκε στην Καβάλα το 1965 και σήμερα ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Η επιλογή του στην καλλιτεχνική έκφραση είναι η χαρακτική, όπου ο συμβολισμός και ο εσωτερικός του κόσμος, παρουσιάζεται μέσα από κυρίως, ανθρώπινα κρανία ή μορφές από τις οποίες ξεπετάγονται ρίζες ή συνδέονται και αλληλοεπηρεάζονται μεταξύ τους με γραμμικό τρόπο. Ο τελικός στόχος του για την πιο ουσιαστική επικοινωνία του μηνύματος του, επιτυγχάνεται με την απουσία σχεδόν των χρωμάτων και την επιλεκτική συμβολική πια, τοποθέτηση έντονων χρωματικά στιγμών.

aba9431f-5668-4ac0-8300-2341202adfe3

 

  • Γιάννη τι είναι η τέχνη για εσένα;

Η τέχνη για μένα είναι πολλά πράγματα συγχρόνως. Είναι ένας δρόμος , ένας διαφορετικός τρόπος αντίληψης των πραγμάτων που βιώνουμε, μια πόρτα προς το εσωτερικό και το εξωτερικό. Κάτι που στην ουσία του είναι ιερό και για αυτό πολλές φορές μένουμε εκστατικοί ή συγκλονισμένοι μπροστά σε ένα αληθινό (για εμάς) έργο τέχνης.

aa1c9ce5-62e0-44e3-b336-ac0bcb65264b

  • Σε ποια ηλικία συνειδητοποίησες ότι ήθελες να γίνεις καλλιτέχνης και με ποια αφορμή;

Δεν υπήρξε κάτι συνειδητό, μια σκέψη «θέλω να γίνω καλλιτέχνης» κλπ. Κατά την διάρκεια της εφηβείας μου συνήθιζα να κάνω αφηρημένα σχέδια με μαύρο στυλό μπικ,  με γοήτευε η αντίθεση του άσπρου και του μαύρου. Στα  19 μου  μαθαίνω πως να κάνω το πρώτο μου γλυπτό από γύψο  μέσα από την ομάδα Πολυεργαστήρι. Συνέχισα να δημιουργώ γιατί ένοιωθα την ανάγκη να το κάνω.

κατάλογος

  • Ποιος ή τι σε  επηρεάζει και σε εμπνέει;

Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι συγκεκριμένο. Με επηρεάζουν τα πάντα και η έμπνευση μπορεί να προέλθει από παντού.

  • Τι μέλλον βλέπεις στην τέχνη της Ελλάδας;

Αν και η εικαστική παιδεία (αλλά και η παιδεία γενικότερα) νομίζω ότι δεν είναι όπως θα έπρεπε στη χώρα, πιστεύω ότι υπάρχουν καλοί καλλιτέχνες. Επιπλέον σήμερα είμαστε όλοι θύματα της οικονομικής κρίσης αλλά μέσα σε όλη αυτή την αρνητική συγκυρία που ζούμε βλέπω την τέχνη να κάνει πιο αισθητή την παρουσία της, βλέπω να συμβαίνουν  περισσότερα πράγματα. Ίσως  συνειδητοποιούμε ξανά ότι η τέχνη δεν θα έπρεπε να είναι ένα ακόμη εμπορικό αγαθό αλλά μια κιβωτός του πολιτισμού μας.

  • Τι διακρίνεις στον χαρακτήρα σου, απομεινάρι των εφηβικών σου χρόνων;

Ότι κατά περιπτώσεις είμαι πνεύμα αντιλογίας, έχω αλλεργία σε αυθεντίες, ακαδημαϊσμούς  και σε «Μονοθεϊστικές» απόψεις που πιθανώς αφορούν όλο το φάσμα της ζωής και της τέχνης.

  • Μια λέξη ή ένα συναίσθημα που μισείς;

Οι κάτοχοι της κάθε είδους «αλήθειας» με τις «σωστές» απόψεις τους που αρνούνται το δικαίωμα ύπαρξης σε άλλες οπτικές γωνίες, σε διαφορετικούς τρόπους ύπαρξης- έκφρασης. Νομίζω ότι όλα τα προβλήματα μας προέρχονται βασικά από αυτόν τον τρόπο σκέψης.

  • Ποιο έργο θα ήθελες να είχες δημιουργήσει εσύ και ποιος είναι ο αγαπημένος σου καλλιτέχνης;

Το “Ocean without a shore” του Bill Viola. Είναι πολλοί οι αγαπημένοι καλλιτέχνες, αλλά έχω μια ιδιαίτερη αγάπη για τον Chagall.

OCEAN WITHOUT A SHORE by Bill Viola

OCEAN WITHOUT A SHORE
by Bill Viola

  • Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο έργο;

Δεν μπορώ να πω ξεκάθαρα κάποιο, ίσως το “End of plan A- Plan B” .

4fc3923a-630a-487a-8496-307044c6665f

«End of plan A- Plan B»

  • Τι δεν έχεις κάνει ακόμα και θα ήθελες να κάνεις;

Κάποιο πολύ μεγάλων διαστάσεων έργο που έχω στο μυαλό μου αλλά  και αρκετά ταξίδια.

Ευχαριστούμε πολύ τον Γιάννη!

Μετάφραση: Γκρέτελ Αθανασίου

 

 

Please follow and like us: