Browse By

Έκθεση «Blossom» της Mari Aoyama

32cefd8d-bdb5-44be-89ab-12ef3b7f03b7

 • Μάρι, πες µας λίγα λόγια για εσένα ώστε να σε γνωρίσουµε.

Γεννήθηκα στο Τόκιο και πέρασα τα παιδικά µου χρόνια μεταξύ Αθήνας, Τόκιο και Κάιρο. Σπούδασα στο Parsons της Νέας Υόρκης, στο Ecole de la Chambre Syndicale de la Haute Couture στο Παρίσι και στο Esmod του Τόκιο. Άρχισα να εργάζομαι ως σχεδιάστρια στο Λονδίνο αλλά σταµάτησα όταν γέννησα την κόρη µου και αποφάσισα να αφοσιωθώ στο µεγάλωµα της. Εκείνη την εποχή δεν δηµιουργούσα πολύ αλλά όταν µεγάλωσε και είχα περισσότερο χρόνο, έγινε µια µεγάλη έκρηξη δηµιουργικότητας.

volcano-painting-detail

 • Εξήγησε µας κάποια πράγµατα για την τέχνη σου και µε ποιο τρόπο συνδυάζεις τη δυτική µε την ανατολική καλλιτεχνική νοοτροπία.

Με ενδιαφέρει η ψυχή των πραγμάτων, η ενέργεια που αντανακλούν, η µνήµη που κουβαλούν, η χαρά που δίνουν τα µικρά γεννήματα της φύσης. Πιστεύω στην αξία της λεπτομέρειας και στην ευγενική, διακριτική δύναμη των φυσικών υλικών, όπως το µετάξι και το χειροποίητο χαρτί. Μου αρέσει να συνδυάζω διάφορα υλικά και τεχνικές. Τον τελευταίο καιρό συνδυάζω ότι αγαπάω, όπως την υψηλή ραπτική, τη ζωγραφική, κατασκευές από πηλό ή χαρτί , µε σπάνια υλικά που έχω συλλέξει απ’ όλο τον κόσμο, στις µινιατούρες που φτιάχνω και αυτό µου δίνει µεγάλη χαρά. Τώρα για το συνδυασμό Ανατολής και Δύσης στα έργα µου, δεν νομίζω ότι κάνω κάτι συνειδητά. Μεγάλωσα µε αυτό το πάντρεμα µέσα µου, οπότε µου βγαίνει αυθόρμητα. Ίσως να είναι περισσότερο εµφανές το ιαπωνικό στοιχείο µε την εσωστρέφεια και το φαντασιακό βλέμμα αλλά αυτό που µε εµπνέει και µε ωθεί να δηµιουργήσω είναι το µοναδικό φως της Ελλάδας που αν αφεθείς σε αυτό σου επιτρέπει να δεις πέρα από το φανερό. Έτσι κι αλλιώς όμως, δεν υπάρχουν στεγανά στην ουσία. Σε Ανατολή και Δύση η τέχνη στο βάθος µιλάει µε το ασυνείδητο, µε τα σύμβολα, µε την γλώσσα της καρδιάς.

 • Τι είναι η τέχνη για εσένα και σε ποια ηλικία συνειδητοποίησες ότι ήθελες να ασχοληθείς µε αυτόν τον τοµέα;

Η τέχνη είναι τροφή για την ψυχή µου, µια ανάγκη. Είναι ένας τρόπος να εκφράσω όσα δεν µπορούν να ειπωθούν µε λέξεις, να γνωρίσω καλύτερα τον εαυτό µου, µια γέφυρα επικοινωνίας µε τον κόσμο… Πάντα αυτό ήθελα να κάνω. Βέβαια µεγαλώνοντας, µπήκε η λογική στη µέση και σκέφτηκα ότι αυτό δεν είναι πρακτικό, αλλά ευτυχώς γύρισα στην τέχνη!

 • Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης που θαυμάζεις και ποιο είναι αυτό το έργο που θα ήθελες να είχες δηµιουργήσει εσύ;

Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που θαυμάζω. Μερικοί από αυτούς είναι οι Vermeer, Ingres, Van Gogh, Schiele, Turner, Monet, Vallotton, και από τους πιο σύγχρονους, οι Richter, Twombly και Mark Bradford. Μου αρέσουν επίσης οι ινδικές µινιατούρες και ο Δανός εικονογράφος Kay Nielsen και νιώθω µεγάλη έλξη για τα πορτραίτα Φαγιούµ. Και βέβαια κάποια φορέματα υψηλής ραπτικής (ειδικά του Valentino, τα τελευταία χρόνια) πάντα µε συγκινούν- είναι και αυτά ονειρικά έργα τέχνης.

 Fayum portraits

Fayum portraits

 • Τι σημαίνει οµορφιά για εσάς;

Οµορφιά είναι η αντανάκλαση της βαθύτερης ουσίας µας, αυτό που µας φωτίζει. Οµορφιά είναι αυτό που κάνει την ψυχή µας να δονείται, να θέλει να ενωθεί , να αγκαλιάσει , να αφήσει  κι αυτή µε τη σειρά της την αγάπη να εκδηλωθεί προς τα έξω.

 • Τι δεν έχεις κάνει ακόμα και θα ήθελες να κάνεις;

Πολλά αλλά δεν βιάζομαι, δεν έχω άγχος γι’ αυτό. Θέλω να µπορώ να είμαι ευτυχισμένη µε το τώρα.

 • Σε ποια εποχή θα θέλατε να ζείτε;

Ποτέ δεν σκέφτηκα πως θα ήθελα να ζήσω σε µια άλλη εποχή. Σε άλλο πλανήτη, σε άλλη διάσταση, ναι!

 • Πες µας για την έκθεση σου στη γκαλερί Ελένη Μαρνέρη και αν έχεις κάποιο µελλοντικό σχέδιο.

Η έκθεση στη γκαλερί Μαρνέρη γίνεται µε µεγάλο κέφι και διάθεση για δηµιουργία και επικοινωνία. Θα παρουσιάσουµε το σύνολο των έργων µου – κοσµήµατα, χάρτινα πουλιά, πίνακες και µινιατούρες- σ’έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο που αγαπάω και σέβοµαι. Όσο για µελλοντικά σχέδια, θα ήθελα να εµβαθύνω και να εξελίξω αυτά που κάνω, να πειραµατιστώ µε νέα πράγµατα και να εκπλήσσω τον εαυτό µου!

IMG_4095

Μπορείτε να δείτε περισσότερα από τα έργα της στο  site της.

Σχετικά με την έκθεση:

Η γκαλερί Ελένη Μαρνέρη έχει την χαρά να παρουσιάσει τη νέα συλλογή της Mari Aoyama στην έκθεση «Blossom», την Πέμπτη, 14 Απριλίου.
Χιλιάδες λεπτεπίλεπτα λουλούδια από χαρτί και μετάξι, μικροσκοπικά έντομα, μυθικά πολύχρωμα πουλιά, μινιατούρες σε ονειρικές παραστάσεις – έργα μεικτής τεχνικής φτιαγμένα με σπάνια υλικά απ’όλο τον κόσμο τα οποία χρειάστηκαν μήνες για την κατασκευή τους, θα στολίσουν τους χώρους της γκαλερί Eleni Marneri για να μας ταξιδέψουν στον μαγικό, εξωτικό κόσμο της Mari Aoyama.

«Η αστείρευτη δοτικότητα και χάρη της μητέρας φύσης, η κοινή ψυχή των πλασμάτων της, η ενοποιός δύναμη των μορφών και των ήχων της, είναι ο μυστικός της ψίθυρος, πως το εσωτερικό μας φως είναι η μήτρα της ομορφιάς και της αγάπης -το μόνο αντίδοτο στην εντροπία του κόσμου μας.
Πάντα ζούσα ανάμεσα σε διαφορετικούς κόσμους. Έτσι αισθάνομαι τα έργα μου σαν μια γέφυρα που συνδέει αυτούς τους κόσμους αλλά και σαν ένα μέσο που με ωθεί να γνωρίσω βαθύτερα τον εαυτό μου, τους άλλους ανθρώπους, τη ζωή. Η δημιουργία τους με βοηθά να εκφράζω όσα δεν μπορούν να ειπωθούν με λέξεις. Αναζητώ την ομορφιά , την έμπνευση και την μαγεία στην καθημερινότητα μου. Πιστεύω στην αξία της λεπτομέρειας και στην ευγενική, διακριτική δύναμη των φυσικών υλικών., όπως το μετάξι και το χειροποίητο χαρτί. Νιώθω βαθύ σεβασμό για τους δημιουργούς που εργάζονται ατέλειωτες ώρες με μεράκι, αφοσίωση, και αγάπη για να κατασκευάσουν ένα μοναδικό έργο τέχνης.»

Περισσότερα www.elenimarneri.com, www.facebook.com
Εγκαίνια: Πέμπτη, 14 Απριλίου, 2016, 19:00,
Διάρκεια: 14.4.2016 – 28.5.2016

Κράτα το

Please follow and like us:

3 thoughts on “Έκθεση «Blossom» της Mari Aoyama”

 1. Pingback: Έκθεση «Blossom» Της Mari Aoyama
 2. Trackback: Έκθεση «Blossom» Της Mari Aoyama
 3. Μανταλα Τζαφου says:

  Παρακαλω ποια ειναι η διευθυνση της γκαλλερι και ποιες ειναι οι ωρες λειτουργιας της εκθεσης?μεχρι ποτε θα ειναι η εκθεση?

  Ευχαριστω

  1. Eleftheria Vonaparti says:

   Στο τέλος του άρθρου υπάρχουν τα στοιχεία καθώς και η ιστοσελίδα της γκαλερί για περισσότερες πληροφορίες.

Comments are closed.