Browse By

Το νήμα τέχνης για την Γρηγορία Δάμα

Η Γρηγορία Δάμα είναι απόφοιτος της σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας όπου ζει κι εργάζεται ως εκπαιδευτικός. Στα τελευταία έργα της δίνει μια έμφαση στο ύφασμα και ιδιαίτερα σε ένα ήδη υπάρχον κέντημα που αυτό θα δώσει την βάση της ή το ερέθισμα της ώστε να ενσωματώσει το δικό της αφήγημα. Η εικαστική διαδικασία που ακολουθεί είναι η προσθαφαίρεση στοιχείων σε ένα συνεχή διάλογο πληροφοριών και συναισθημάτων. Για εκείνη όπως μας λέει, προκύπτουν: «…ιστορίες που ξετυλίγονται, αναδιπλώνονται, υπονοούνται, και περιμένουν τον θεατή να τις αποκωδικοποιήσει εκ νέου, καθώς ο καθένας πλέκει τη δική του ιστορία, ακολουθώντας το νήμα για τη διαδρομή που ο ίδιος κάθε φορά επιλέγει».

Στα έργα ζωγραφικής της το χρώμα παίζει κυρίαρχο ρόλο ως εκφραστής αναμνήσεων και ασυνείδητων εικόνων.

 

κατάλογος

 • Γρηγορία, εκτός από τη τέχνη, με τι άλλο ασχολείσαι;

Η έμφαση στην έκφραση, την επικοινωνία και το συμβολισμό που εμπεριέχεται στην τέχνη με οδήγησε παράλληλα στην ενασχόληση μου με τη γλώσσα και τη γραφή. Ολοκλήρωσα λοιπόν τις σπουδές μου στην Αγγλική Φιλολογία. Λίγο αργότερα ακολούθησαν σπουδές στην Ισπανία και την Αγγλία. Συνδυάζοντας αυτές τις γνώσεις και εμπειρίες, διδάσκω σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Όλα αυτά βέβαια έχουν ένα κοινό άξονα, τη δημιουργία ενός πολυδιάστατου πεδίου εμπειριών που δίνουν ώθηση στην τέχνη μου.

 • Τι είναι η τέχνη για εσένα;

Θεωρώ ότι η τέχνη είναι τρόπος έκφρασης συναισθημάτων, εμπειριών, βιωμάτων που δε θα μπορούσαν να εξωτερικευτούν με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Αποτελεί ένα είδος γραφής / καταγραφής, είναι η γλώσσα της ψυχής μου.

5-57x89cm-oil-on-canvas12-90x10cm-oil-on-canvas

 

 • Σε ποια ηλικία συνειδητοποίησες ότι ήθελες να γίνεις καλλιτέχνης και με ποια αφορμή;

Η ενασχόλησή μου με τη ζωγραφική ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία. Πάντα μου άρεσε να χρησιμοποιώ χρώμα, αυτό έδινε νέα πνοή σε κάθε τι που έφτιαχνα. Μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα πως ήταν πια τρόπος ζωής. Στα 21 μου ξεκίνησα να ασχολούμαι σοβαρά με τη ζωγραφική και το σχέδιο. Η αφορμή ήταν η επιστροφή μου από την Ισπανία, όπου και έζησα για ένα χρονικό διάστημα. Εκεί η επαφή μου με την τέχνη ήταν καταλυτική. Όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με τόσο σημαντικά έργα τέχνης, με ένα μαγικό τρόπο απελευθερώνεσαι και ενεργοποιείται μέσα σου ένας μηχανισμός που σε ωθεί να δημιουργήσεις και εσύ με τη σειρά σου, χρησιμοποιώντας τις δικές σου εικόνες, φόρμες, κώδικες και σύμβολα.

623-85x101cm-oil-on-canvas

 

 • Ποιο είναι το αγαπημένο σου υλικό ή εργαλείο;

Το υλικό που χρησιμοποιώ κυρίως στα έργα μου είναι το λάδι. Το προτιμώ γιατί μου δίνει απόλυτη ελευθερία πλασίματος μιας φόρμας. Μπορώ πολύ εύκολα να μεταφερθώ από το αέρινο και το άυλο στο συμπαγές, να επι-καλύψω ή να απο-καλύψω μια επιφάνεια, δημιουργώντας ένα ονειρικό ζωγραφικό χώρο, εκεί όπου όλα λέγονται αλλά και όλα υπονοούνται.
Πρόσφατα βέβαια ανακάλυψα τη μαγεία ενός ακόμα υλικού. Το ύφασμα, στο οποίο δίνω ιδιαίτερη αξία και λειτουργεί στα έργα μου όχι ως καμβάς αλλά ως αναπόσπαστο μέρος του τελικού έργου, δίνοντας μια πιο ποιητική διάσταση στην αποτύπωση των ιστοριών που αφηγούμαι στα έργα μου.

43-cebaceadcebdcf84ceb7cebcceb1-110x130cm-detail-442-cebaceadcebdcf84ceb7cebcceb1-110x130cm-detail

 •  Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο έργο;

Αγαπημένο έργο: Remembrance, έργο που έφτιαξα το 2012.

27-118x119cm-oil-on-canvas

 

 • Ποιο έργο θα ήθελες να είχες δημιουργήσει εσύ;

Κάποιο από τα χαρακτικά του Rembrandt.

The_Three_Crosses_WGA

The Little Children Being Brought to Jesus – Rembrandt

 • Ποιος είναι ο αγαπημένος σου καλλιτέχνης;

Αναφέρω ενδεικτικά κάποιους από τους αγαπημένους μου:
Jean Dubuffet, Nicolas de Staël, Mark Rothko, Robert Motherwell

 

 • Τι δεν έχεις κάνει ακόμα και θα ήθελες να κάνεις;

Να έχω τη δυνατότητα να ταξιδεύω σε μέρη που δεν έχω ήδη επισκεφθεί και όλη αυτή η διαδικασία να αποτελεί πηγή έμπνευσης για την τέχνη μου.

39-oh-what-land-is-the-land-of-dreams-detail38-oh-what-land-is-the-land-of-dreams-67x67cm

 • Μια λέξη ή ένα συναίσθημα που μισείς;

Οι λέξεις κούραση και αδράνεια. Θεωρώ πως δεν πρέπει να υπάρχουν καν στη ζωή ενός καλλιτέχνη.

34-daydreaming-41x26cm37-the-everlasting-voices-cebacebbcf89cf83cf84ceae-cf83ceb5-cf8dcf86ceb1cf83cebcceb1-26x26cm

 • Ποιο το συναίσθημα όταν τελειώνεις ένα έργο ;

Όταν ολοκληρώνω ένα έργο μου η αίσθηση που έχω είναι η ανάγκη δημιουργίας ενός καινούριου έργου, λες και το έργο αυτό έχει αφήσει το στίγμα του, ένα κρυφό μήνυμα που πρέπει να αποτυπωθεί στο αμέσως επόμενο. Σαν να υπάρχει μια ιστορία που ξεδιπλώνεται σιγά-σιγά και έχεις την ανάγκη να την αφηγηθείς μέχρι να τελειώσει.

35-the-mirror-and-the-echo-cebacebbcf89cf83cf84ceae-cf83ceb5-cf8dcf86ceb1cf83cebcceb1-22x22cm

Ευχαριστούμε πολύ την Γρηγορία Δάμα! Μπορείτε να δείτε περισσότερα έργα της στο site της.


Επιμέλεια κειμένου: Ελευθερία Βοναπάρτη – Μετάφραση: Γκρέτελ Αθανασίου

 

Please follow and like us:

2 thoughts on “Το νήμα τέχνης για την Γρηγορία Δάμα”

 1. grigoriadama says:

  Είχα την χαρά να παρακολουθήσω την καλλιτεχνική πορεία της Δάμα από κοντά , θεωρώ την δουλειά την εξαιρετική και περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον τα επόμενα της έργα.

  Τάσσος Τριανταφύλλου

 2. anna says:

  παντα θαυμάζω!

Comments are closed.