Browse By

Τα κολάζ του Γιώργου Μπογιατζίδη

Ονομάζεται Γιώργος Μπογιατζίδης, ζει στην πανέμορφη πόλη της Θεσσαλονίκης και «ψαλιδίζει» εικόνες. Τα εργαλεία για το κολάζ είναι απλά, όπως ένα ψαλίδι, πολλές εικόνες και μπόλικη κόλλα. Η σημαντικότερη δουλειά όμως πραγματοποιείται, όπως ο ίδιος λέει στο μυαλό. Για εκείνον είναι μια πνευματική εργασία, μια δραστηριότητα που «…έχει την δυνατότητα να εκπαιδεύσει τις πνευματικές δεξιότητες μας με τέτοιο τρόπο που καμιά άλλη τέχνη δεν μπορεί να κάνει». Ο πνευματικός καλλιτέχνης του κολάζ πρέπει να είναι ικανός να συνθέσει μια εικόνα, αλλά πριν από την σύνθεση αυτή πρέπει να έχει προηγηθεί μια αξιολόγηση του υλικού η οποία εντέλει να λειτουργήσει ενωτικά με όλα τα διαφορετικά και αντιφατικά υλικά. Αυτό είναι τελικά, το κολάζ για το Γιώργο Μπογιατζίδη, ένα σύνολο μικρών ή μεγάλων ιδεών με το οποίο βάζουμε σε τάξη τον έγχρωμο και ατίθασο κόσμο του μυαλού μας. Τα έργα του παρακάτω έρχονται να μας το αποδείξουν.

_DSC2155 copy

Ποιες είναι οι σπουδές σου;

  • Έχω σπουδάσει διακοσμητική και συντήρηση έργων ζωγραφικής, δεν έχω όμως ασχοληθεί επαγγελματικά με τίποτα από τα δυο.

summer of love

Εκτός από το κολάζ, με τι άλλο ασχολείσαι;

  • Για βιοποριστικούς λόγους, με ότι δουλειά βρω. Η τέχνη σου δίνει ένα ρόλο στην κοινωνία, σε ολοκληρώνει, σε ταξιδεύει σε απίθανα μέρη, όμως δεν σου δίνει τα προς το ζην.

Greek Heroes

Ποια είναι τα υλικά που χρησιμοποιείς για τη σύνθεση του κολάζ;

  • Ψηφιακές εκτυπώσεις φωτογραφιών που βρίσκω στο ίντερνετ το όποιο θεωρώ μια ανεξάντλητη πηγή εικόνων καθώς επίσης και μια αποτύπωση της συνολικής  σκέψης της ανθρωπότητας. Μεταχειρίζομαι αυτές τις εικόνες σαν κάτι ρευστό κάτι που μπορεί να αλλάξει και να δημιουργήσει καινούριες σκέψεις διαφορετικές από αυτές που ήταν προορισμένο να δημιουργήσει στην αρχική του μορφή.

Ποιος ή τι σε  επηρεάζει και σε εμπνέει;

  • ‘Ότι μου κινεί το ενδιαφέρον. Κυρίως με εμπνέει η επικαιρότητα την οποία και αφήνω να με επηρεάζει, ίσως υπερβολικά κάποιες φορές. Πιστεύω όμως ότι είναι απαραίτητο για τον καλλιτέχνη να είναι συγχρονισμένος με το παρόν, να προσπαθεί πάντα να το καταλάβει, να εκθέτει την άποψη του για αυτό και να κάνει τις προτάσεις του για το μέλλον. Η τέχνη δεν έχει την δύναμη να αλλάζει ζωές, έχει όμως την τεράστια δύναμη να αλλάζει τις σκέψεις, και αυτές  είναι το όνειρο της ζωής.

The_Information_Addiction-1100x1277

Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο έργο; 

  • Δεν είναι ένα αλλά μια ολόκληρη σειρά έργων που είχα δημιουργήσει πριν έξι χρόνια με πολύ συναίσθημα και πάθος. Είναι αυτά που με άλλαξαν σαν καλλιτέχνη και θα μείνουν για πάντα τα αγαπημένα μου έργα αν και δεν τα έχω εκθέσει ποτέ και τα έχω προβάλει ελάχιστα.

Ποιο έργο θα ήθελες να είχες δημιουργήσει εσύ;

  • Δύσκολη ερώτηση.. η αλήθεια είναι ότι τελευταία χρόνια βλέπω πάρα πολλά έργα κολάζ τα όποια θα ήθελα να είχα δημιουργήσει εγώ. Άλλα τα ζηλεύω άλλα μου προκαλούν θαυμασμό για την τεχνική ή την έμπνευση που είχε ο καλλιτέχνης ή το πόσο εύστοχα μεταφέρει το μήνυμα του. Ένα από τα αγαπημένα μου είναι της Ευγενίας Λόλη «Three minutes to nirvana».
This artwork is about the journey humanity must take towards ascending into a higher state of being.The structure represents all that we can comprehend while in our human form. It's also what keeps us within boundaries, limiting our existence.The bottom level is about developing, learning, and trying out various routes. In the process, and among progress, there's also war and misery (as evident by the fire in the background). The cube in the field is the teaser of the ultimate prize, placed in by the people on the top level (the

Three minutes to nirvana – Eugenia Loli

Ποιος είναι ο πρώτος καλλιτέχνης που σου έρχεται στο μυαλό;

  • Έχω μια μεγάλη αδυναμία στον Καραβάτζιο, είναι για μένα ένα εξαιρετικό παράδειγμα ταλαντούχου και αυτοκαταστροφικού καλλιτέχνη.
caravgg100

Caravaggio

Τι διακρίνεις στον χαρακτήρα σου, απομεινάρι των εφηβικών σου χρόνων;

  • Αυτό που σίγουρα διακρίνω είναι ότι συνεχίζω να βρίσκομαι στον κόσμο μου, ακριβώς με τον ίδιο ανώριμο τρόπο που βρισκόμουν στα εφηβικά μου χρόνια. Ίσως η μόνη μου ώριμη στιγμή ήταν αυτή που κατάλαβα ότι δεν υπάρχει ένας κόσμος αλλά πολλοί και ο καθένας μας είναι ελεύθερος να επιλέξει σε ποιον κόσμο θέλει να ζήσει. Εγώ σταθερά και με επιμονή επιλέγω να ζω στον δικό μου κόσμο και να τον παρουσιάζω μέσα από τα έργα μου χωρίς να προσπαθώ να τον επιβάλω.

Τι σε κάνει να νιώθεις περήφανος για το έργο σου;

  • Πιστεύω ότι η τέχνη πρώτα από όλα είναι μια γλώσσα επικοινωνίας και σαν στόχο έχει να μεταφέρει ένα μήνυμα. Ο συμβολισμός είναι το εργαλείο με το οποίο ο καλλιτέχνης μιλάει μέσα από το έργο του και με αυτό το εργαλείο ο θεατής προσπαθεί να τον ακούσει και να αποκωδικοποιήσει αυτό το μήνυμα. Είναι μεγάλο κομμάτι του έργου μου η εύρεση και αποτύπωση αυτών των συμβολισμών και γι αυτό νιώθω πολύ περήφανος όταν θεατής καταλαβαίνει μέσω αυτών το μήνυμα του έργου.

Ποιο το συναίσθημα όταν τελειώνεις ένα έργο;

  • Είναι η πιο ωραία στιγμή. Ακόμα και αν δε έχει γίνει ακριβώς όπως το είχα φανταστεί, αν υπάρχουν λάθη η ατέλειες. Είναι η στιγμή που πλέον το έργο υπάρχει, δεν πια ένα συνονθύλευμα εικόνων στο κεφάλι μου, ούτε ένα χάος από χαρτιά στο γραφείο μου. Υπάρχει και μόνο αυτό έχει σημασία.

Η δουλειά του Γιώργου με τίτλο «Greek Heroes» θα εκτεθεί περίπου τα Χριστούγεννα στην Tettix Gallery στην Θεσσαλονίκη.

Προς το παρόν μπορείτε να δείτε περισσότερα από τα έργα του στο site του.


Επιμέλεια κειμένου: Ελευθερία Βοναπάρτη – Μετάφραση: Γκρέτελ Αθανασίου

Please follow and like us: