Browse By

Ο ρεαλισμός των έργων της Τιτίκας Φαρακλού

Η Τιτίκα Φαρακλού γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει με την οικογένεια της στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς, με μια μικρή διακοπή από την αγαπημένη της πατρίδα, για να σπουδάσει εικαστικές τέχνες στην Αθήνα στο Γερμανικό Κολέγιο. Μιλάει έξι ξένες γλώσσες κι εργάζεται στην δική τους ξενοδοχειακή οικογενειακή επιχείρηση. Η αγάπη της για την τέχνη όμως, της έδειξε έναν δεύτερο επαγγελματικό δρόμο, τον οποίο χαράζει με την δική της σφραγίδα με φωτεινά και ζωηρά χρώματα. Η ζωγραφική της, αρκετά ρεαλιστική, συνδέεται άμεσα με το υγρό στοιχείο και φυσικά με τις ρίζες της. 

Η Τιτίκα Φαρακλού έχει πραγματοποιήσει αρκετές εκθέσεις έως τώρα και τα έργα της έχουν αποσπάσει πολλές τιμητικές διακρίσεις και βραβεία από διοργανώσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Επίσης είναι μέλος της CPSA (Colored Pencil Society of America) και της UKCPS (United Kingdom Colored Pencil Society).  

Απολαύστε τα έργα της!

unnamed (1)

Ποιες είναι οι σπουδές σας;

  • Έχω τελειώσει το Γερμανικό Κολλέγιο που λειτουργούσε στην Πλάκα της Αθήνας. Επίσης έχω κάνει Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις και μιλάω 6 ξένες γλώσσες.

Εκτός από τη τέχνη, με τι άλλο ασχολείστε;

  • H τέχνη είναι η αγάπη και το πάθος μου. Την ακολουθώ με αφοσίωση συνδυασμένη με επαγγελματισμό και συνέπεια. Η πρώτη καριέρα μου είναι Manager στην οικογενειακή επιχείρηση ξενοδοχείο Summer στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς όπου ζω. Στις ελεύθερες ώρες μου που είναι όμως λίγες, ασχολούμαι με τη φωτογραφία, το διάβασμα και τις βόλτες!
unnamed (13)

«‘Ένα βήμα κάθε φορά»

Ποια είναι τα υλικά που χρησιμοποιείτε;

  • Αγαπημένο μου υλικό είναι τα χρωματιστά μολύβια.  Είναι ένα τεχνικό μέσο ελάχιστα διαδεδομένο, αλλά πολύ ευέλικτο και με εξαιρετικές δυνατότητες εφόσον δουλευτεί σωστά.  Απαιτεί απέραντη υπομονή, αλλά παρέχει τη δυνατότητα να πετύχεις σπουδαία αποτελέσματα. Τον τελευταίο καιρό μου αρέσει επίσης να πειραματίζομαι και με μεικτές τεχνικές, όπως ξυλομπογιές με ακουαρέλα, γραφίτη, ξηρό παστέλ κ.α.
unnamed (19)

«Η ζωή είναι σύντομη, η Λησμονιά αργή»

Τι  διακρίνετε στα δικά σας έργα, πως θα τα χαρακτηρίζατε; 

  • Τα έργα μου είναι σε υψηλό βαθμό ρεαλιστικά, βασισμένα σε κλασσικές αξίες αλλά με σύγχρονη προσέγγιση. Μπορεί να διακρίνει κανείς στοιχεία μαγικού ρεαλισμού όπως και συμβολισμού αλλά και υπερρεαλισμό. Θα έλεγα ότι σχεδόν σε κάθε έργο ακόμα και στα φαινομενικά απλά υπάρχει ένα μήνυμα κρυφό ή φανερό, ένα δεύτερο επίπεδο “ανάγνωσης”.
unnamed (15)

«Το Γράμμα»

Ποιος ή τι σας  επηρεάζει και σας εμπνέει;

  • Η φύση, η θάλασσα, τα ερείπια, τα συγκλονιστικά τοπία του νησιού μου, το νερό σε όλες τις μορφές του, τα παιδικά παιχνίδια και η Μαρίνα η κόρη μου που λατρεύω αποτελούν σταθερή πηγή έμπνευσης για μένα, αλλά τα αποδίδω φορτισμένα από ψυχικές καταστάσεις, σκέψεις και συναισθήματα.
unnamed (14)

«Κάθε νύχτα ονειρεύομαι τη Θάλασσα»

Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο έργο;

  • Θα μου επιτρέψετε να αναφέρω δυο! Πρώτο θα έβαζα το πορτρέτο της Μαρίνας “Εις τον Αφρό της Θάλασσας” γιατί γεννήθηκε σε συνθήκες δύσκολες για το νησί μας μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 2014, από την ανάγκη μου να διαφύγω τη δύσκολη πραγματικότητα και να δημιουργήσω ένα έργο ύμνο στη χαρά της ζωής. Στη συνέχεια θα έβαζα χωρίς δεύτερη σκέψη το έργο μου “Να Τολμάς!” με το γενναίο παπάκι που ξέφυγε από τα όρια της μπανιέρας για την ζήσει την περιπέτεια της ζωής! Με εμψυχώνει απίστευτα!
unnamed (17)

«Εις τον αφρό της θάλασσας»

unnamed (18)

«Να τολμάς»

Ποιο έργο θα θέλατε να είχατε δημιουργήσει εσείς;

  • Πολλά! Θα αναφέρω το “Light Keepers” μιας ζωγράφου που με έχει εντυπωσιάσει πολύ της Andrea Kowch.
Andrea Kowch - Light keepers

Andrea Kowch – Light keepers

Ποιο είναι το ελληνικό στοιχείο στην τέχνη σας;

  • Η αγάπη μου για την τέχνη της αρχαιότητας έχει  επηρεάσει τη ζωγραφική μου. Για παράδειγμα το χαμόγελο της κόρης μου στο έργο “Εις τον Αφρό της Θάλασσας” είναι εμπνευσμένο από αυτό των Κούρων και των Κορών της Αρχαϊκής Περιόδου. Παράλληλα, με τα έργα μου υμνώ τα ελληνικά σπάνιας ομορφιάς τοπία και το κυρίαρχο ελληνικό φως.
unnamed (12)

«Μεγαλειώδης παρακμή»

Τι σας κάνει να νιώθετε περήφανη για το έργο σας;

  • Το να αγγίζω τις ψυχές του κόσμου.
unnamed (16)

«Η Απουσία»

Ποιο το συναίσθημα όταν τελειώνετε ένα έργο;

  • Η πηγαία χαρά της δημιουργίας που σχεδόν αγγίζει το θεϊκό.

Ευχαριστούμε την Τιτίκα Φαρακλού.

Δείτε περισσότερα για την ίδια στη σελίδα της στο facebook.


Επιμέλεια: Ελευθερία Βοναπάρτη – Μετάφραση Γκρέτελ Αθανασίου

Please follow and like us: