Browse By

Η απόλυτη αρμονία της τέχνης της Kate MacDowell

H Αμερικανίδα Kate MacDowell είναι μια δημιουργός που συνδυάζει αρμονικά και φυσικά τις εμπνεύσεις της, δημιουργώντας πορσελάνινα γλυπτά που μπορείς πάνω τους να διαβάσεις την ανάγκη για την ισορροπία του περιβάλλοντος αλλά και τις επιρροές της από ιστορίες επιστημονικής φαντασίας. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος που παίζει η φύση στα έργα της είναι και η εκκίνηση μιας ιδιότυπης κεραμικής ιστορίας αποτυπωμένη από τη μια πλευρά με έναν έξοχα κομψό τρόπο και από την άλλη πλαισιωμένη με παράδοξα στοιχεία τερατογέννεσης ή γελοιογραφικής καλλιτεχνίας.

Απολαύστε την!

biopic

Kate, τι έχεις σπουδάσει;

  • Σπούδασα αγγλική/αμερικανική λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο, και έχω διδάξει στη δευτεροβάθμια σχολική εκπαίδευση.

Εκτός από τέχνη, τι άλλο κάνεις;

  • Πριν αρχίσω να δουλεύω με τον πηλό, δίδασκα Αγγλική λογοτεχνία και έκθεση στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και δούλεψα ως project manager σε εκπαίδευση για κατασκευή ιστοσελίδων.
panhandlers

panhandlers

Τι ή ποιος σε επηρεάζει και εμπνέει;

  • Η μπαρόκ γλυπτική, η σύγχρονη φωτογραφία, ταινίες και βιβλία  επιστημονικής φαντασίας, και μελέτες ή ειδήσεις σχετικά με υπό απειλούμενα είδη στο περιβάλλον και στα ζώα.

Τι είναι τέχνη για σένα;

  • Για μένα, (η τέχνη) είναι η προσπάθεια ώστε η δουλειά μου να περιέχει την αντίφαση μεταξύ της ομορφιάς και της ελκυστικότητας με το γκροτέσκο ή το μακάβριο. Επίσης μ’ αρέσει όταν συνδέω το παρόν με το παρελθόν, για παράδειγμα η ιστορία της τέχνης ή οι μύθοι να αντιπαρατίθενται με σύγχρονα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου καλλιτέχνης;

  • Έχω πολλούς αγαπημένους, άλλα όσον αφορά την πιο άμεση επιρροή στο έργο μου μάλλον Bernini.

Ποιο το δικό σου αγαπημένο έργο;

  • Αυτό αλλάζει συνέχεια. Λατρεύω το έργο μου «Daphne», κυρίως επειδή ήταν τεχνικά δύσκολο για μένα.

daphne

Τι είδους δουλειά θα ήθελες να είχες δημιουργήσει;

  • Ταινίες! Αγαπώ την δουλειά του Guillermo del Toro για παράδειγμα. Σπούδασα την τέχνη του βίντεο και της ταινίας για λίγο στο κολέγιο και θα ήθελα κάποια στιγμή να δοκιμαστώ στο claymation (κινούμενα σχέδια με πλαστελίνες).
250px-Guillermo_del_Toro_by_Gage_Skidmore_2

Guillermo del Toro

Σε ποια ηλικία συνειδητοποίησες ότι θα ήθελες να γίνεις καλλιτέχνης και με ποια αφορμή;

  • Από όταν ήμουν παιδί ήθελα να γίνω καλλιτέχνης ή συγγραφέας. Είχα σπουδάσει τέχνη στο σχολείο, αλλά με ενίσχυσαν να επικεντρωθώ σε άλλα πράγματα για το πανεπιστήμιο. Αφού είχα πραγματοποίησει άλλη καριέρα σε άλλους τομείς, τότε ήταν που επέστρεψα εμμέσως στην εικαστική τέχνη. Την κεραμική δεν την σπούδασα ποτέ σε πρόγραμμα σπουδών, παρά μόνο σε μαθήματα της κοινότητας.

Ποια είναι τα αγαπημένα σου θέματα στην τέχνη;

  • Οι προβληματικές μας σχέσεις με το φυσικό κόσμο, με το περιβάλλον.

Μια λέξη για την επόμενη δουλειά σου.

  • Αυτό το διάστημα κάνω μια έκθεση με έργα μου στο Dismaland στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης μόλις άρχισα μια δουλειά σε σχέση με το κυνήγι των αλεπούδων και των λύκων ως αθλητισμός ή τρόπαιο.
badgered

badgered

Δείτε περισσότερα στο www.katemacdowell.com.


Επιμέλεια κειμένου: Ελευθερία Βοναπάρτη – Μετάφραση: Γκρέτελ Αθανασίου

Please follow and like us: