Browse By

Η βυζαντινή τέχνη του 2015: Φώτης Βάρθης

10321776_360433010774463_4573683164947417857_o_670 (1)

 

Φώτη τι έχεις σπουδάσει;

  • Σπούδασα γραφιστική σε ΤΕΕ και ΙΕΚ. Mετά τον στρατό έκανα φροντιστήριο για ελεύθερο σχέδιο και έδωσα εξετάσεις για την ΑΣΚΤ όπου εισάχθηκα το 2009. Αρχικά έμεινα στο Γ’ εργαστήριο ζωγραφικής έπειτα όμως με κέρδισε η χαρακτική όπου και παρέμεινα στο Α’ εργαστήριο με καθηγητή τον Γ. Γουρζή έως την αποφοίτησή μου.

88f2d265685c05d60ce2b4d1c6f3ee4b

Ποια είναι τα βασικά υλικά της τέχνης σου.

  • Στην χαρακτική τα βασικά υλικά σου είναι συνήθως το ξύλο και το μέταλλο, αυτά είναι οι επιφάνειες-μήτρες πάνω στις οποίες δημιουργείς το έργο. Ανάλογα με την τεχνική που θα χρησιμοποιήσει ο καθένας υπάρχουν τα αντίστοιχα εργαλεία. Γούζες, μαχαίρια, καλέμια, βελόνες, οξύ… οι τρόποι και οι συνδυασμοί είναι σχεδόν απεριόριστοι στην παραγωγή ενός έργου. Εγώ έχω επικεντρωθεί στην τεχνική της ξυλογραφίας, αγαπώ το ξύλο σαν υλικό και την λογική της χάραξης πάνω του για πολλούς διαφορετικούς λόγους.

29dcde81d4873264d2895ac006f2490f

 

Πως θα χαρακτήριζες τα έργα σου, ως προς τις επιρροές τους και έως προς  το καλλιτεχνικό ρεύμα που ακολουθείς.  

  • Αυτή τη στιγμή βασική πηγή έμπνευσης αποτελεί η βυζαντινή ζωγραφική. Είναι μια ιδιαίτερη και πολύ ολοκληρωμένη εικαστική γλώσσα που με γοητεύει. Τα θέματά μου δεν είναι θρησκευτικά, είναι όμως μικρές ερωτήσεις που προσπαθούν να απαντήσουν στον εαυτό τους σε θέματα πίστης, αγωνίας, στην σχέση του ανθρώπου σήμερα με το θείο, με τον συνάνθρωπο. Κάποιες φορές είναι και σκέψεις πάνω στην ίδια την τέχνη. Συχνά ο κόσμος πιστεύει πως η βυζαντινή τέχνη έχει να κάνει μόνο με την θρησκεία πράγμα που φυσικά δεν ισχύει.

Σε ποια ηλικία συνειδητοποίησες ότι ήθελες να γίνεις καλλιτέχνης και με ποια αφορμή;

  • Δεν μπορώ να προσδιορίσω μια συγκεκριμένη ηλικία. Δεν φαντάστηκα ποτέ τον εαυτό μου να κάνει κάτι άλλο. Σχεδίαζα και ζωγράφιζα από μικρός και ο πατέρας μου με ενθάρρυνε πάντα προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν σταμάτησα ποτέ να ασχολούμαι με αυτό οπότε ο δρόμος που ακολούθησα μέχρι σήμερα μου μοιάζει σαν μια λογική εξέλιξη. Το μόνο που εύχομαι είναι να μπορέσω να συνεχίσω να το κάνω με αξιοπρέπεια όσο καλύτερα μπορώ μέχρι εκεί που φτάνουν οι δυνατότητές μου.

796f0152128835f899118bca75915572

Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο έργο;

  • Αγαπώ την στιγμή της δημιουργίας, περνάω καλά όταν δουλεύω πάνω σε ένα έργο οπότε το αγαπημένο μου είναι αυτό που κάνω τελευταίο. Υπάρχουν κάποια που όταν τελειώνω είμαι ικανοποιημένος μαζί τους, άλλα που μ’ αρέσει να τα κοιτάζω και μετά από καιρό. Υπάρχουν και αυτά που έχουν ξεχωριστή σημασία μέσα μου είτε είναι «ωραία» είτε όχι. Δεν έχει σημασία, όλα μου πρόσφεραν την χαρά της δημιουργίας. Όταν ολοκληρωθούν με νοιάζει το βλέμμα του θεατή πάνω στο έργο πιο πολύ.

1d3d1a55a019110b6de3b021d238b58e

Ποιος είναι ο καλλιτέχνης που θαυμάζεις;

  • Φυσικά και δε μπορώ να πω έναν… Είναι ο G. Dore, A. Durer, Τάσσος Αλεβίζος, Γιάννης Κεφαλληνός. Ο Α. Modigliani, J. Boss, J.W. Waterhouse, Πανσέληνος, Θεοφάνης ο Κρης, A. Rublev… Ας μείνω σ’ αυτούς.

Ποιο έργο άλλου καλλιτέχνη θα ήθελες να είχες δημιουργήσει εσύ;

  • Divine Comedy, Canto 31, Paradiso – Dore, Lady of Shalott – Waterhouse, The Four Riders of the Apocalypse – Durer, Mandylion – Rublev.

Ποιες συμβουλές θα έδινες σε νέους που επιδιώκουν να ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη τέχνη;

  • Επικίνδυνο να δίνεις συμβουλές, καλή δύναμη τους εύχομαι και μακάρι να φανούμε άξιοι κι εμείς και οι επόμενοι να υπηρετούμε αυτό που αγαπάμε.

Τι μέλλον έχει η τέχνη στην Ελλάδα;

  • Η Ελλάδα πάντα παρήγαγε τέχνη, και ήταν μεγαλειώδης όσο ήταν αληθινή στον εαυτό της. Δεν μπορείς να πεις ψέμματα στην τέχνη, κι εμείς κάπου το χάσαμε και προσπαθήσαμε να υποκριθούμε κάτι που δεν είμαστε σαν άνθρωποι και σαν λαός. Ίσως τώρα πια το βλέπουμε πάλι πως το φως δεν έρχεται απ’ έξω, ας γίνουμε λοιπόν πιο ειλικρινείς και πιο συλλογικοί. Αυτή είναι η ελπίδα για να έχουμε την τέχνη που μας αξίζει.

cc858c2348135.55f15490b6554

Ο Φώτης Βάρθης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1983, και σπούδασε στην Αθήνα.  Την τελευταία περίοδο, ως τελειόφοιτος, προετοιμάζει την πτυχιακή του που θα την παρουσιάσει στην ΑΣΚΤ στις 30/09/2015. Εκτός από φοιτητής στη σχολή Καλών Τεχνών, έχει παρακολουθήσει μαθήματα βυζαντινής ζωγραφικής δίπλα σε σημαντικούς Έλληνες ζωγράφους και σεμινάρια καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας. Τα έργα του έχουν διακριθεί και κάποια βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές ή συλλογές τραπεζών. Σημαντική και πολύπλευρη δουλειά του, αποτελεί το βιβλίο που έφτιαξε ολοκληρωτικά εκείνος με τίτλο «Traditional Art Book», στο οποίο η εικονογράφηση είναι εκτυπώσεις από χαράξεις πάνω σε ξύλινη μήτρα και βασίζεται σε δικό του παραμύθι. Το παρακάτω βίντεο περιγράφει όλη την διαδικασία της δημιουργίας του βιβλίου του.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα έργα του Φώτη Βάρθη στα: cargocollective , Behance


Μετάφραση: Γκρέτελ Αθανασίου – Επιμέλεια κειμένου: Ελευθερία Βοναπάρτη

Please follow and like us: