Browse By

Η Irene Hardwicke Olivieri στην φύση της τέχνης της

Η Irene Hardwicke Olivieri γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νότιο άκρο του Τέξας κοντά στο ποταμό Ρίο Γκράντε. Στα δεκαεπτά της μετακόμισε στην Βραζιλία, στο Ρίο ντε Τζανέιρο σε πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών. Σπούδασε ζωγραφική στο Μεξικό και στο Όστιν του Τέξας και πήρε μεταπτυχιακό στη Νέα Υόρκη.

Τα έργα της Irene θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε ως ένα «καλλιτεχνικό δάσος» με ανθρώπους γυμνούς στην πλειονότητα τους, φυτά και ζώα. Ένας ύμνος στον επίγειο παράδεισο αλλά και των πιο ζωντανών ονείρων του ανθρώπινου νου. Μέσα από τα έργα της, θαρρείς ότι θα δεις τον πρωτόπλαστο Αδάμ, δίπλα στην Εύα, να τρώει τον απαγορευμένο καρπό. Τα χρώματα της ζωντανά σε γήινες αποχρώσεις, συνδυάζονται αρμονικά με τον πρωταγωνιστή των χρωμάτων της, το πράσινο.


Ποια είναι τα υλικά που χρησιμοποιείς στα έργα σου;

  • Μ’ αρέσει να χρησιμοποιώ μελάνι Black India σε διάφορα είδη χαρτιών, κυρίως ριζόχαρτο που είναι το αγαπημένο μου. Χρησιμοποιώ ακουαρέλες για μικρές επιφάνειες, ενώ στις μεγάλες ξύλινες επιφάνειες χρησιμοποιώ λάδι. Με συναρπάζει το παλαιό ξύλο το οποίο μεταφέρει μια ιστορία. Οι πολύ παλιές φθαρμένες ξύλινες πόρτες με γοητεύουν. Μ’ αρέσει ο συμβολισμός της πόρτας, που μπορεί να σε μεταφέρει από το ένα μέρος στο άλλο.

Περίγραψε μας το μέρος όπου δουλεύεις.

  • Δουλεύω σε ένα δωμάτιο στο σπίτι μας στο κέντρο του Όρεγκον. Έχει ένα κόκκινο δάπεδο από μπετόν και γυάλινες συρόμενες πόρτες οι οποίες σε βγάζουν στην έρημο όπου ζω. Φασκομηλιές και κέδροι φυτρώνουν παντού γύρω μου μαζί με μερικά πεύκα και κάποια άγρια ζώα. Το ηφαιστειακό βουνό Cascade βρίσκεται σε απόσταση από εδώ, κι έχει χιόνι το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

bio-studio

Εκτός από τέχνη, τι άλλο κάνεις?

  • Μου αρέσει να εξερευνώ την έρημο, να μελετώ την συμπεριφορά των ζώων και των πουλιών, κρατώντας σημειώσεις και σκιτσάροντας. Καλλιεργώ λουλούδια, βότανα και λαχανικά και μ’ αρέσει να φτιάχνω ωραίες vegan σαλάτες. Όταν έχω την ευκαιρία, προσπαθώ να βοηθήσω τα άγρια ζώα, είτε μιλώντας δημόσια είτε κάποιες φορές φτιάχνοντας τις επιγραφές σε διαμαρτυρίες. Φτιάχνω επίσης τέχνη με τα πράγματα που συλλέγω στην πεζοπορία μου, όπως οστά, αγκάθια σκαντζόχοιρου κλπ. Μ’ αρέσει να διαβάζω ποίηση, μυθιστορήματα, βιογραφίες, θέματα υγείας και διατροφής και φυσική ιστορία.

Τι ή ποιος σε επηρεάζει και σε εμπνέει;

  • Εμπνέομαι και εκπλήσσομαι από τόσα πολλά πράγματα! Μερικές φορές είναι κάτι καταστροφικό που με επηρεάζει, όπως η δυστυχία των μεταναστών. Πολύ συχνά νιώθω ανήμπορη διαβάζοντας τα τόσα πολλά θλιβερά νέα που συμβαίνουν στον κόσμο και ο μόνος τρόπος που μπορώ να το αντιμετωπίσω είναι να ζωγραφίσω γι αυτό, σαν ένα είδος αφιερώματος προς τιμήν αυτών που βρίσκονται σε δυσκολία. Δημιούργησα ένα έργο που το ονόμασα «Mercy on the Rio Grande» το οποίο σχετίζεται με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Μεξικάνοι στην προσπάθεια τους να έρθουν στις ΗΠΑ. Έχω ξεκινήσει να ζωγραφίζω για το τι συμβαίνει στη Συρία και τα ανείπωτα δεινά τους. Πάντα εμπνέομαι από την οικογένεια και τις σχέσεις και προσπαθώ να βρω τρόπους να σχεδιάσω ή να ζωγραφίσω τις καταστάσεις. Είμαι ατελείωτα γοητευμένη με την φύση! Σε όλα! Δέντρα, φυτά, έντομα, ερπετά, ζώα, πουλιά, πέτρες, οστά (ζώων)…όλα βρίσκουν την θέση τους στο έργο μου.
Mercy-on-the-Rio-Grande_2-700.jpg

Mercy on the Rio Grande

Ποιο είναι το πιο αγαπημένο έργο που έχεις δημιουργήσει;

  • Ένας πίνακας ζωγραφικής σχετικά με τον πατέρα μου αφού είχε πεθάνει, ονομάζεται «Family secrets too heavy to fly».
Family secrets too heavy to fly

Family secrets too heavy to fly

Ποιος είναι ο πρώτος καλλιτέχνης που σου έρχεται στο μυαλό;

  • Ralph Fasanella. Αγαπώ την δουλειά του για το πόσο ατομική και προσωπική είναι και πόσο γενναία ζωγράφιζε περί των κοινωνικών θεμάτων και της αδικίας.
fasanella 3_0

Ralph Fasanella «Bread and Roses»

Μια λέξη σχετικά με την επόμενη δουλειά σου

  • Δουλεύω σε ένα καινούργιο έργο σχετικά με το Rewilding: πλησιάζοντας περισσότερο την φύση και ελπίζοντας να επηρεάσω ανθρώπους που βλέπουν τη δουλειά μου, ώστε να προστατεύουν τα ζώα, το βιότοπο τους, το περιβάλλον μας. Δουλεύω επίσης, σε πίνακες σχετικά με ένα μέλος της οικογένειας, που περνάει δύσκολες ώρες και η ζωγραφική είναι κάτι σαν προσευχή.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα έργα της στο www.irenehardwickeolivieri.com

Ευχαριστούμε Irene!


Κείμενο- Απόδοση: Ελευθερία Βοναπάρτη – Μετάφραση: Γκρέτελ Αθανασίου

Please follow and like us: