Browse By

Η ψυχή του γυαλιού

[En]

Η γλύπτρια Christina Bothwell μας απαντάει στις ερωτήσεις μας.

Ποιες είναι οι σπουδές που έχετε κάνει;

  • Σπούδασα Ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Πενσιλβανίας και αργότερα έμαθα μόνη μου πως να δουλεύω τον πηλό και το γυαλί.

OctopusGirl Swing

Ποια είναι τα υλικά που κυρίως χρησιμοποιείται στα έργα σας;

  • Δουλεύω με κομμάτια από γυαλί τα οποία λιώνω σε κλίβανο, με ψημένο πηλό, με λαδομπογιές και με αντικείμενα που βρίσκω. Επίσης χρησιμοποιώ πολύ κόλλες.

Carousel Hypochondriac LandscapeDetail

Οι περισσότεροι καλλιτέχνες έχουν ένα αγαπημένο καλλιτεχνικό εργαλείο το οποίο δεν αποχωρίζονται. Ποιο είναι το δικό σας;

  • Το αγαπημένο μου είναι μια λεπίδα ακριβείας. Ουσιαστικά είναι ένα μικρό κοφτερό ξυράφι σε μεταλλική ράβδο.

Τι σημαίνει ομορφιά για εσάς;

  • Θα απαντήσω με μια φράση του σκηνοθέτη John Water: «Όμορφο είναι ο,τιδήποτε σε κάνει να θέλεις να το κοιτάξεις παραπάνω από ένα λεπτό». Συμφωνώ ολόψυχα με αυτό.

pink-dog TherSecretWisdomofGirls2.lowres

Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σας έργο από αυτά που έχετε δημιουργήσει έως τώρα;

  • Θα έλεγα το πρώτο μου έργο με τον τίτλο «Ενώ κοιμόσουν». Πρόκειται για την ψυχή ενός μικρού κοριτσιού καθώς αναδύεται στον ύπνο της. Το συγκεκριμένο κομμάτι βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Corning Museum of Glass.

WhenYouSleep

Τι είναι αυτό που θα θέλατε να κάνετε και δεν έχετε πραγματοποιήσει ακόμα;

  • Έκανα πρόσφατα ένα γυάλινο σπίτι με την οικογένεια μέσα. Θα ήθελα πολύ να κατασκευάσω ένα ολόκληρο χωριό από γυάλινα σπίτια, σε μορφή επιδαπέδιας εγκατάστασης.

Μια λέξη ή ένα συναίσθημα που μισείτε.

  • Μισώ το αίσθημα της απόγνωσης ή της απελπισίας.

Ποια τα αγαπημένα σας θέματα στην τέχνη σας;

  • Τα αγαπημένα μου θέματα στη δουλειά μου συνάδουν με την πνευματική αφύπνιση. Πιστεύω ότι όλοι είμαστε μέρος της Πηγής (Θεού), αλλά είμαστε τόσο κολλημένοι στο φυσικό μας περιβάλλον που ξεχνάμε το ατομικό μας μεγαλείο. Αγωνίζομαι με αυτό καθημερινά. Αλλά οι στιγμές αυτής της υπέρβασης είναι τόσο ανώτερες, που αξίζει τελικά η προσπάθεια για την δημιουργία τέχνης.

little-donovan-2013 Birds

Τι είναι αυτό που σας κάνει περήφανη για το έργο σας; 

  • Νιώθω περήφανη όταν σκέφτομαι ότι έχω θέσει όλη την πίστη μου στη δημιουργία τέχνης ως σκοπό ζωής. Ήξερα ότι ήθελα να γίνω καλλιτέχνης από μικρό παιδί, αλλά πάρα πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να με αποθαρρύνουν, λέγοντας μου ότι είναι πολύ δύσκολο να ζεις από τη τέχνη, ή να βγάλεις αρκετά χρήματα απ’ αυτήν. Στον πατέρα μου άρεσε να μου λέει ότι δεν ήμουν αρκετά ταλαντούχα ή έξυπνη για να γίνω καλλιτέχνης. Συνεχώς μου επαναλάμβανε ότι μόνο ένας στο εκατομμύριο βγάζει τα προς το ζην με την τέχνη του και αυτός δεν είναι γυναίκα και κυρίως δεν θα είμαι εγώ. Παρόλα αυτά, έχω τρία παιδιά και στηρίζω οικονομικά την οικογένεια μου, και αυτό αρκεί μόνο με την πώληση των έργων μου. Τα έχω καταφέρει οικονομικά είκοσι χρόνια τώρα. Νιώθω τυχερή και πολύ ευλογημένη.

Καλλιτέχνης. Τι σημαίνει για εσάς;

  • Νομίζω ότι είμαστε όλοι καλλιτέχνες. Πρέπει απλά να αναγνωρίσουμε ότι το ένα μέρος της οντότητας μας ως ζωντανές υπάρξεις εμπεριέχει την δυνατότητα της έκφρασης της εσωτερικής χαράς μας εξωτερικεύοντας την με κάποιον τρόπο. Όταν τα παιδιά μου απορροφούνται στην ζωγραφική τους, εκείνη τη στιγμή σίγουρα νιώθω ότι είναι καλλιτέχνες.


Η Christina Bothwell γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, έζησε αρκετά χρόνια στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και είκοσι χρόνια τώρα ζει και δημιουργεί στην Πενσιλβανία. Τα γλυπτά της αποπνέουν άρωμα αγνής φύσης και γοητεύουν με την παραμυθένια αίσθηση δημιουργικής φαντασίας. Η Christina Bothwell είναι ένας πάρα πολύ ευγενικός και αξιόλογος άνθρωπος, που ο εσωτερικός της κόσμος διαφαίνεται και στην ποιότητα των λόγων της. Το μόνο που της εύχομαι είναι να συνεχίσει να πραγματοποιεί τα πολύτιμα όνειρα της.

Δείτε περισσότερα από τα έργα της ή επικοινωνήστε μαζί της στο site www.christinabothwell.com


Κείμενο-Απόδοση: Ελευθερία Βοναπάρτη – Μετάφραση: Γκρέτελ Αθανασίου

Please follow and like us: