Browse By

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΡΗΜΩΝ

Photo credit: mariusz kluzniak / Foter / CC BY-NC-ND

Photo credit: mariusz kluzniak / Foter / CC BY-NC-ND

Οι έρημοι δεν είναι ένα από τα συνηθισμένα τοπία που συναντάμε στην Ευρώπη και ως εκ τούτου δεν γνωρίζουμε αρκετά πράγματα για τις αμμώδεις και όχι μόνο περιοχές του πλανήτη μας. Κατά κύριο λόγο, πρόκειται για άνυδρες περιοχές και χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες:

  • Τις υποτροπικές ερήμους, εντελώς άνυδρες με ταχεία εξάτμιση και πολλή ζέστη
  • Οι παράκτιες δροσερές έρημοι, πιο δροσερές λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων
  • Οι χειμωνιάτικες έρημοι, με έντονες διαφορές στην θερμοκρασία (38 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι και -12 τον χειμώνα)
  • Και οι πολικές περιοχές με κάλυψη μεγάλης περιοχής από πάγο.

Όταν βλέπουμε τη γη μας από το διάστημα αυτό που κυριαρχεί είναι το μπλε της θάλασσας αφού καλύπτει το 71% του πλανήτη μας. Το υπόλοιπο 29% είναι η στερεή επιφάνεια, στην οποία θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, το ένα τρίτο της καλύπτεται από άμμο ή πάγο. Η μεγαλύτερη έρημος πάνω στη γη δεν έχει άμμο, αλλά πάγο και πρόκειται για την Ανταρκτική. Σε αντίθεση με την Ανταρκτική, έρχεται η έρημος στην Χιλή η Atacama Desert, όπου οι επιστήμονες την θεωρούν το πιο άνυδρο μέρος πάνω στη γη, αφού όπως υπολογίζουν έχει να βρέξει για περίπου 40 εκατομμύρια χρόνια. Από τα περίεργα της ανθρώπινης φύσης είναι ότι η περιοχή κατοικείται και μάλιστα υπάρχει αγροτική παραγωγή και κτηνοτροφία.

Λόγω της αλλαγής του κλίματος, μεγάλες επιφάνειες καλλιεργήσιμης και κατοικήσιμης γης μετατρέπονται σε έρημο. Αυτό το φαινόμενο έχει προβληματίσει τα τελευταία χρόνια το λαό της Κίνας και για τον περιορισμό της επέκτασης της ερημοποίησης μεγάλων περιοχών, έχουν υλοποιήσει το πρόγραμμα Green Great Wall. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε το 1978 δημιουργώντας τεχνητές δασικές εκτάσεις με σκοπό να λειτουργήσουν ως τείχη στις επεκτατικές τάσεις της άμμου. Η πραγματοποίηση του έχει δημιουργήσει έναν κύκλο συζητήσεων για το αν και κατά πόσο είναι θετικά τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στο περιβάλλον

Από την άλλη μεριά, το περιβάλλον έχει αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις ότι έχει τις απαντήσεις σε αρκετά πράγματα που μας ταλαιπωρούν. Έτσι τα τελευταία επιστημονικά νέα καταδεικνύουν ότι το μέλλον της ηλεκτρικής ενέργειας πια βρίσκεται στην έρημο. Η δύναμη του ηλίου και του αέρα, ιδίως σε κλιματολογικές συνθήκες όπως της ερήμου, θα μπορούσε να δώσει ενέργεια ακόμα και στην Ευρώπη.


Ας δούμε όμως παρακάτω κάποιες από τις πιο αντιπροσωπευτικές ερήμους.

Namib Desert, Namibia

Photo credit: Massmo Relsig / Foter / CC BY-NC-ND

Photo credit: Massmo Relsig / Foter / CC BY-NC-ND

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πρόκειται για την μεγαλύτερη όλων των ερήμων με εντυπωσιακούς αμμόλοφους και ξερά δέντρα. Στην αφιλόξενη αυτή έρημο, υπάρχει η φυλή των Himba που προς μεγάλη μας έκπληξη έχει καταφέρει να επιβιώσει στο πουθενά.


Wadi Rum, Ιορδανία

Photo credit: m'sieur rico / Foter / CC BY-NC-ND

Photo credit: m’sieur rico / Foter / CC BY-NC-ND

Photo credit: m'sieur rico / Foter / CC BY-NC-ND

Photo credit: m’sieur rico / Foter / CC BY-NC-ND

Κάτοικοι αυτής της περιοχής είναι οι Βεδουίνοι οι οποίοι είναι αρκετά φιλόξενοι με τους τουρίστες. Η μετακίνηση εκτός από τζιπ μπορεί να γίνει και με τις γνωστές μας καμήλες.


Simpson Desert, Australia

2988976902_08912891c3_b

Photo credit: tensaibuta / Foter / CC BY

Photo credit: tensaibuta / Foter / CC BY

Πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη έρημο στη γη και βρίσκεται πολύ κοντά σε κατοικημένες μεγαλουπόλεις.


Sahara, North Africa

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Photo credit: Foter / CC BY-SA

Photo credit: wonker / Foter / CC BY

Photo credit: wonker / Foter / CC BY

Η πιο γνωστή μας έρημος, βρίσκεται στην Βόρειο Αφρική. Η καλύτερη ξενάγηση ξεκινάει από το Μαρόκο και με τις καμήλες για όχημα, το γκρουπ τουριστών μπορεί να προχωρήσει στην έρημο και να περάσει ένα ξεχωριστό βράδυ κάτω από τα άστρα του αφρικανικού ουρανού.


Πηγές


Please follow and like us: