Browse By

ΟΙ 10 ΠΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Το παρελθόν μας κατά ένα μεγάλο ποσοστό παραμένει ακόμα ανεξερεύνητο. Ακόμα και  όταν έχουν δοθεί απαντήσεις για κάποια γεγονότα, άλλες πτυχές της ιστορίας μας είναι σκοτεινές ή αδιευκρίνιστες ακόμα. Επιπλέον υπάρχουν κάποιοι αρχαιολογικοί χώροι οι οποίοι παρόλο που οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει ένα σκέλος της ιστορίας τους, το υπόλοιπο ίσως και βασικότερο παραμένει μυστήριο. Η απάντηση σε όλα τα ερωτήματα θα φωτίσει κενά της ιστορίας μας ή ακόμα θα αλλάξει κάποια δεδομένα.

10. Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΚΟΖΟ

012

Photo credit: Berthold Werner

Αρχαιολογικές ενδείξεις φανερώνουν πως στα νησιά της Μάλτας και του Γκόζο στη Μεσόγειο, υπήρχε ανθρώπινη ζωή για περίπου 1100 χρόνια (από 4000-2900 π.Χ.). Μετά από αυτό το διάστημα για κάποιο λόγο που δεν γνωρίζουν ακόμα οι ερευνητές, ο λαός εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει τεκμήρια αιτιολογίας. Όσο μπορούν να υποθέσουν οι αρχαιολόγοι, ο λόγος της εξαφάνισης των δεν ήταν ούτε από πείνα, ούτε από ασθένειες ούτε από επίθεση εχθρικών λαών. Όπως πιθανολογείται οι περιβαλλοντικοί παράγοντες ή ακόμα και ο θρησκευτικός εξτρεμισμός έπαιξαν κάποιο ή τον κύριο λόγο εξαφάνισης των.

Οι αρχαιολόγοι μετά από τη μελέτη των αρχαίων ευρημάτων βρήκαν αρκετά στοιχεία για το λαό, οι οποίοι είχαν εμμονή στο να κατασκευάζουν ναούς. Στα νησιά βρέθηκαν πάνω από 30 συγκροτήματα πέτρινων ναών και διαπιστώθηκαν οι συχνές θυσίες ζώων. Βρέθηκαν επίσης φαλλικά σύμβολα και άλλες σεξουαλικές παραστάσεις. Οι τάφοι τους ήταν κοινόχρηστοι και τα ευρήματα από αντικείμενα τέχνης ήταν άφθονα.

9. POR BAJIN, ΣΙΒΗΡΙΑ

022

Ψηλά στα βουνά και στην μέση μιας λίμνης, ερευνητές ανακάλυψαν το 1891, το πιο μυστηριώδη αρχαιολογικό χώρο στη Ρωσία. Το Por Bajin, που σημαίνει Πήλινο Σπίτι, καταλαμβάνει τα 7 στρέμματα του νησιού και πάνω του είναι κτισμένα σε μορφή λαβυρίνθου γύρω στα 30 κτίρια. Οι αρχαιολόγοι, μετά από έναν αιώνα σχεδόν από την ανακάλυψη του, δεν μπορούν να δώσουν απάντηση στο γιατί και πως κτίστηκε αυτή η κατασκευή.

Αρχικά, υπήρχε η πεποίθηση ότι χτίστηκε ως φρούριο της αυτοκρατορίας των Ουιγούρων, αλλά μετά από λίγο διαπίστωσαν ότι δεν ευσταθούσε η συγκεκριμένη θεωρία λόγω του ότι ήταν μακριά από τους εμπορικούς δρόμους της εποχής.  Άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι στο κέντρο του συγκροτήματος υπήρχε ένα βουδιστικό μοναστήρι, αφού έχουν ανακαλυφθεί κάποια σχετικά αντικείμενα.

Τα ευρήματα φανερώνουν ρήγματα από σεισμούς και καταστροφές από πυρκαγιές, αλλά τίποτε δεν φανερώνει τον πραγματικό λόγο της φυγής του λαού του.

8. ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΤΩΝ ΕΤΡΟΥΣΚΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

032

Photo credit: David George

Η Ετρουσκικές πυραμίδες ανακαλύφθηκαν κάτω από την μεσαιωνική πόλη Ορβιέτο στην Ιταλία πριν από περίπου τέσσερα χρόνια και οι απαντήσεις στα ερωτήματα των αρχαιολόγων ακόμα δεν έχουν βρεθεί.

Στις ανασκαφές βρέθηκαν πάνω από 150 επιγραφές στην ετρουσκική γλώσσα και πολλά ευρήματα μαρτυρούν την ηλικία του χώρου, ο οποίος τοποθετείται τον πέμπτο και έκτο αιώνα π.Χ.

Οι Ετρούσκοι μας είχαν δώσει πληροφορίες για τη ζωή τους από τάφους που είχαν ανακαλυφθεί και οι αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι αυτές οι υπόγειες πυραμίδες θα δώσουν λίγα ή περισσότερα στοιχεία για τις καθημερινές δραστηριότητες τους.

7. ANCIENT TUNDRA LANDSCAPE ΓΡΟΙΝΛΑΝΔΙΑ

042

Photo credit: Brocken Inaglory

Μέχρι πρόσφατα οι γεωλόγοι πίστευαν ότι η ανάπτυξη του παγετού σε οποιοδήποτε σημείο, καταστρέφει και διαβρώνει το χώμα και τα φυτά της περιοχής που καλύπτει. Αυτό ίσχυε μέχρι την ανακάλυψη στην Γροιλανδία ενός αρχαίου στρώματος τούνδρας (οικοσύστημα των υποπολικών περιοχών) 2.500.000 χρόνων, κάτω από 3 χιλιόμετρα πάγου.

Αυτό σημαίνει ότι η Γροιλανδία για κάποιο χρονικό διάστημα ήταν πραγματικά πράσινη και έμοιαζε με την τούνδρα στην Αλάσκα. Σύμφωνα με τον ερευνητή Dylan Rood το αρχαίο χώμα κάτω από τον πάγο θα βοηθήσει να απαντηθούν πολλά ερωτήματα γύρω από την κλιματική αλλαγή της γης.

6. Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ MUSASIR, ΙΡΑΚ

052

Photo credit: Dlshad Marf Zamua

Στο Κουρδιστάν του βόρειου Ιράκ, ντόπιος πληθυσμός ανακάλυψε αρχαιολογικούς θησαυρούς που χρονολογούνται από την εποχή του Σιδήρου 2.500 χρόνια πριν. Στην ευρύτερη περιοχή βρέθηκαν κίονες, αγάλματα σε φυσικό μέγεθος και άλλα ευρήματα που πιστεύεται ότι ανήκαν στον χαμένο ναό του Musasir. Η Musasir ήταν γνωστή ως «ιερή πόλη» της Urartu και οι κάτοικοι ήταν παθιασμένοι με τον Θεό τους και είχαν δώσει αρκετές μάχες για τον έλεγχο της περιοχής τους με τους Ασσύριους και τους Σκυθιανούς.

Παρόλο που βρέθηκαν οι κίονες, παραμένει άγνωστη η τοποθεσία που είχε χτιστεί ο ναός. Οι αρχαιολόγοι είναι αισιόδοξοι επειδή τα ευρήματα αποτελούν ένδειξη ταφικών εθίμων. Οι ερευνητές επίσης, προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν μια επιγραφή γραμμένη στη σφηνοειδή γραφή.

Η δουλειά των αρχαιολόγων είναι αρκετά δύσκολη αλλά και επικίνδυνη στη συγκεκριμένη περιοχή επειδή υπάρχει ο κίνδυνος ναρκών που δεν έχουν εκραγεί από προηγούμενες συγκρούσεις και επίσης το ISIS έχει πάρει τον έλεγχο πολλών ιρακινών πόλεων.

5. ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΧΑΝ, ΣΙΒΗΡΙΑ

062

Photo credit: Henan Museum

Τα συγκεκριμένα ευρήματα ήρθαν στην επιφάνεια κατά τύχη μετά από εκσκαφές για έργα οδοποιίας από Ρώσους εργάτες. Αρχαιολόγοι που ανέλαβαν μετά το έργο, βρήκαν τα θεμέλια αρχαίου ανακτόρου λίγο έξω από την αρχαία πόλη της Αμπακάν που χρονολογούνται 2.000 χρόνια πριν. Τα ερείπια του τεράστιου παλατιού ομοιάζουν στην τεχνοτροπία και το στυλ της δυναστείας του βασιλιά Χαν της Κίνας που βασίλευσε το 206 π.Χ. έως το 220. Η θέση του παλατιού όμως, ήταν ξεκάθαρα χτισμένη στο εχθρικό έδαφος της αυτοκρατορίας Xiongnu Khanate, μιας πολύ επιθετικής αυτοκρατορίας όπου για την αντιμετώπιση τους η Βόρεια Κίνα έχτισε το Σινικό τείχος.

Υπάρχουν δύο θεωρίες που μπορεί να εξηγούν γιατί το παλάτι χτίστηκε εκτός συνόρων. Η πρώτη λέει ότι το έχτισε ο Lu Fang διεκδικητής της δυναστείας των Χαν, ο οποίος αυτομόλησε στα εδάφη των εχθρών μαζί με την οικογένεια του. Η δεύτερη θεωρία πιστεύει ότι ο στρατηγός των Χαν, Λι Λινγκ αυτομόλησε στους εχθρούς μετά από ήττα του στρατού του. Οι Xiongnu εκπαίδευσαν τον Λινγκ σε στρατιωτικές τέχνες και ο Λινγκ για να ανταποδώσει έχτισε το συγκεκριμένο παλάτι.

Ωστόσο, έως τώρα, δεν έχει βρεθεί κάτι που να αποδεικνύει είτε τη μία είτε την άλλη θεωρία.

4. ΟΙ 7 ΕΠΑΡΧΙΑΚΕΣ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

072

Photo credit: Tell Edfu Project

Στη Νότια Αίγυπτο γύρω από το αρχαίο οικισμό του Edfu, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια πυραμίδα η οποία είναι παλαιότερη της πυραμίδας της Γκίζας. Αυτή η πυραμίδα, κατασκευασμένη 4.600 χρόνια πριν, ανήκει σε μια ομάδα από 7 πυραμίδες οι οποίες είναι κατασκευασμένες από ψαμμίτη και κονίαμα από πηλό. Είναι άγνωστο ποιος Φαραώ έδωσε εντολή να χτιστούν αν και πιθανολογείται ότι πρόκειται για τον Huni ή τον Snefru. Η πυραμίδα του Edfu υπολογίζεται ότι ήταν γύρω στα 13 μέτρα ψηλή και είτε οι κλιματικές συνθήκες είτε οι λεηλασίες την άφησαν στα 5 μέτρα που είναι σήμερα.

Οι ομοιότητες μεταξύ των πυραμιδών είναι αρκετές, παρόλα αυτά δεν γνωρίζουμε ακόμα γιατί κατασκευάστηκαν. Δεν περιέχουν εσωτερικούς θαλάμους ώστε να χρησιμοποιηθούν ως τάφοι και οι περισσότεροι αρχαιολόγοι συγκλίνουν πια στην άποψη ότι ήταν ένα συμβολικό μνημείο της εξουσίας του Φαραώ.

3. ΙΕΡΑ ΜΑΝΤΕΙΑ, ΑΡΜΕΝΙΑ

082

Photo credit: Adam Smith

Σε ανασκαφές στην Αρμενία κατά την διάρκεια 2003-2011, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τρία ιερά τα οποία χρονολογήθηκαν 3.300 χρόνια πριν. Παρόμοιας κατασκευής ιερά ανακαλύφθηκαν επίσης στην Αρμενία κατά την ίδια περίοδο και εικάζεται ότι πρόκειται για μαντεία των τοπικών αρχόντων ώστε να προβλέπουν το μέλλον.

Κάθε ιερό περιείχε μια πήλινη λεκάνη και αντικείμενα φανέρωναν ότι οι μάντεις έπιναν κρασί και έκαιγαν άγνωστες ουσίες. Οι μάντεις χρησιμοποιούσαν τριών ειδών μαντείες: την μαντεία των οστών, την μαντεία των λίθων και την αλευρομαντεία.

Στην μαντεία των οστών, χρησιμοποιούσαν οστά ζώων από αγελάδες, κατσίκες ή πρόβατα. Στην λιθομαντεία χρησιμοποιούσαν χρωματιστά βότσαλα και στην αλευρομαντεία αλεύρι ή ψημένες μπάλες ζύμης.

2. ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΔΑ, ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ

092

Photo credit: Dhaka Tribune

Ο Atish Dipankar ήταν ένας βουδιστής μοναχός και οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι ο συγκεκριμένος ναός χτίστηκε προς τιμήν του. Χρονολογείται 1000 χρόνια πριν, και δείχνει ότι ο πολιτισμός στην αρχαία πόλη Munshiganj όπου και ανήκει ο ναός, είχε προηγμένη τεχνολογία και αρχιτεκτονική δομή.

Ο ναός είναι το πιο σημαντικό εύρημα στην περιοχή και οι αρχαιολόγοι προσδοκούν να ανακαλυφθούν στοιχεία από  τα πρώτα χρόνια της άγνωστης ζωής του βουδιστή μοναχού έτσι ώστε το μνημείο να αποτελέσει κέντρο προσκυνήματος για τους πιστούς.

1. TEL BURNA, ΙΣΡΑΗΛ

102

Photo credit: Joeuziel/Wikimedia

Τα αρχαιολογικά ευρήματα βρέθηκαν στο νότιο Ισραήλ και πιθανολογείται ότι ανήκουν στην θρησκευτική ιστορία του Ισραήλ. Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει έναν οχυρωμένο οικισμό που ανήκει στην Εποχή του Σιδήρου και για κάποιους μελετητές πρόκειται για την βιβλική πόλη Λιβνά, μια από τις περιοχές που σταμάτησαν οι Ισραηλίτες κατά την Έξοδο.

Η Tel Burna έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονης συζήτησης για πάνω από 100 χρόνια και η παραδοχή κάποιων μελετητών ότι είναι η πόλη Λιβνά, στηρίζεται στα αρχαιολογικά ευρήματα και στη γεωγραφική θέση.

Μετάφραση: Ελευθερία Βοναπάρτη

Read more

Please follow and like us: