Browse By

ΤΑ 10 ΠΙΟ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

Ακόμα και σήμερα, που όλοι νομίζουμε ότι έχει εξερευνηθεί ο πλανήτης μας από άκρη σε άκρη, υπάρχουν κάποια μέρη που συνεχίζουν να είναι μυστηριώδη και αποκομμένα από το υπόλοιπο περιβάλλον. Παρακάτω οι 10 αυτές μοναδικές τοποθεσίες προκαλούν την περιέργεια και το ενδιαφέρον του επιστημονικού κόσμου και όχι μόνο.

1. Η λίμνη Vostok, Ανταρκτική

myst1

Image by Wikipedia

Είναι από τις μεγαλύτερες λίμνες στη γη η οποία είναι καλυμμένη με πάγο για 15 εκατομμύρια χρόνια. Οι επιστήμονες την θεωρούν πλούσια για έρευνα και όποια δείγματα έχουν αναλυθεί βάσει του DNA, φανερώνουν μια ποικιλία από είδη άγνωστα στα μέχρι τώρα δεδομένα μας.

2. Son Doong σπήλαιο, Βιετνάμ

myst2

Image by Darian Culbert

Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1991 και πρόκειται για το μεγαλύτερο σπήλαιο που έχει ανακαλυφθεί ως τώρα. Εσωτερικά περιλαμβάνει δάσος και ποτάμια κι έχει ξεχωριστές καιρικές συνθήκες από τον εξωτερικό χώρο.

3. Challenger Deep, Mariana Trench, Δυτικός Ειρηνικός

myst3

Image by abovetopsecret

Η συγκεκριμένη τάφρος είναι ένα από το βαθύτερα σημεία της γης. Στο εσωτερικό της έχει ένα πολύ παράξενο οικοσύστημα που αποτελείται από αεραγωγούς οι οποίοι αποβάλουν συχνά διοξείδιο του άνθρακα. Φιλοξενεί απίστευτες μορφές ζωής όπως οι γιγάντιες αμοιβάδες που δεν συναντώνται αλλού. Το συγκεκριμένο μέρος είναι ένα από τα πιο ανεξερεύνητα, μιας και το έχουν επισκεφθεί μόνο 4 φορές λόγω της ιδιαιτερότητας και της ισχυρής πίεσης που παρουσιάζει.

4. Όρος Roraima, Βενεζουέλα, Βραζιλία, Γουιάνα

myst4

Image by tourismontheedge

Το συγκεκριμένο βουνό αποτελεί τα σύνορα της Γουϊάνας, της Βραζιλίας και της Βενεζουέλας. Ονομάζεται και ως «νησί στα σύννεφα» και η κορυφή του είναι ένα εντυπωσιακό πράσινο οροπέδιο. Η βροχή είναι σχεδόν καθημερινή και φιλοξενεί μερικά μοναδικά είδη άγριας ζωής.

5. Σπήλαιο Movile, Ρουμανία

myst5 (1)

Image by impressivemagazine

Ανακαλύφθηκε το 1986 κατά την διάρκεια μιας γεώτρησης για ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Όταν πρωτομπήκαν οι επιστήμονες στο εσωτερικό του ανακάλυψαν ένα οικοσύστημα των υπόγειων υδάτων που στερούνται φως και οξυγόνο.

6. Bosavi Crater, Παπούα Νέα Γουινέα

myst6

Image by GUIM

Πρόκειται για μια τρύπα αρκετά μεγάλη που φιλοξενεί ένα εντελώς απομονωμένο οικοσύστημα με 40 περίπου άγνωστα είδη ζωής.

7. Palawan Highlands, Φιλιππίνες

myst7

Image by Resources2.news

Κατά την διάρκεια μιας εκστρατείας το 2007 σε ένα απομονωμένο νησί, μια ομάδα βοτανολόγων ανακάλυψαν μια περίεργη χλωρίδα εγκλωβισμένη στην κορυφή του βουνού Victoria.

myst14

Britannica

Το παραπάνω φυτό πρόκειται για ένα σαρκοφάγο είδος, τόσο μεγάλο που τρέφεται με τρωκτικά και με μικρούς πιθήκους. Ανακαλύφθηκαν επίσης ροζ φτέρες και μπλε μανιτάρια τα οποία ακόμα δεν έχουν τεκμηριωθεί.

8. East Scotia Ridge, Southern Ocean

myst8

Image by Wikipedia

Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2012, σε βάθος 8.200 ποδών. Πρόκειται για ένα μοναδικό υγροβιότοπο με θερμοκρασίες που μπορεί να φτάσουν και τους 719 βαθμούς Κελσίου. Άγνωστα είδη ζωής κατοικούν σε ένα πολύ ζεστό και σκοτεινό περιβάλλον και έχουν ανακαλυφθεί αρκετά αλμπίνο πλάσματα όπως το παρακάτω χταπόδι.

Marine life found

Image by Flipside

Ένα άλλο μοναδικό πλάσμα που ανακαλύφθηκε στο συγκεκριμένο σημείο είναι ο παρακάτω αστακός Yeti.

myst13

Image by Wikipedia

9. Sima Humboldt & Sima Martel, Βενεζουέλα

myst9

Image by Lifepopper

Ανακαλύφθηκε το 1961 και πρόκειται για δύο τεράστιες καταβόθρες στο βουνό Sarisarinama Tepui. Έχουν το δικό τους οικοσύστημα με σπάνια είδη και οι ντόπιοι το θεωρούν ένα μυστικό και σατανικό μέρος.

10. Melville Range, Αυστραλία

myst10

Image by Cloudfront

Το 2013 οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα τροπικό δάσος προσβάσιμο μόνο με ελικόπτερο. Εκεί φιλοξενούνται μια σειρά από παράξενα είδη όπως το leaf-tailed gecko που φαίνεται στην εικόνα παρακάτω.

myst11

Image by Tumblr

Visit website

Please follow and like us: