Browse By

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΦΙΛΙΟΥ

Οι εραστές του Ain Sahkri

Ανακαλύφθηκαν σε σπηλιά στη Βηθλεέμ και βρίσκονται στην έκθεση του Βρετανικού Μουσείου. Πρόκειται για την παλαιότερη απεικόνιση φιλιού στην οποία δεν διακρίνεται πρόσωπο ή φύλο, αλλά σίγουρα φανερώνεται το σμίξιμο ενός ζευγαριού.

Εραστές του Ain Sahkri.

Αττικό Ερυθρόμορφο Κύπελλο (480 π.Χ.)

Κλασικό ελληνικό αγγείο που αναπαριστά ετεροφυλόφιλο ζευγάρι εραστών να φιλιούνται. Ο γενειοφόρος άνδρας, κατά κάποιον τρόπο, επιβάλει το φιλί του στη νεαρή γυναίκα καθώς την έχει πιάσει από τα μαλλιά.

p02jxhny

Ηρακλής και Ομφάλη (1735)

Στις αρχές του 18ου αιώνα με το κίνημα ροκοκό, οι ζωγράφοι όλο και πιο συχνά αρχίζουν να αναπαριστούν τον έρωτα και να ζωγραφίζουν ερωτευμένα ζευγάρια. Εδώ ο ζωγράφος Francois Boucher ζωγραφίζει τον Έλληνα ημίθεο Ηρακλή με την Ομφάλη, την βασίλισσα της Λυδίας.

p02jxkc0

Έρως και ψυχή, 1787-1793

Ο γλύπτης Antonio Canova ήταν ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης της νεοκλασσικής περιόδου στην Ευρώπη. Στο συγκεκριμένο ο Θεός Έρωτας ξυπνάει την Ψυχή. Πρόκειται για ένα αριστούργημα της εποχής του Διαφωτισμού στο οποίο ο καλλιτέχνης συνειδητά έχει μιμηθεί τα ελληνικά και ρωμαϊκά γλυπτά.

p02jxj2t

Το ποίημα του μαξιλαριού, 1788

Ο ερωτισμός ήταν το κύριο θέμα της ιαπωνικής χαρακτικής κατά την περίοδο Edo. Το έργο εδώ του Utamaro Kitagawa, ανήκει σε μια συλλογή χαρακτικών του, με τίτλο «Ποίηση στο μαξιλάρι». Αργότερα τα ιαπωνικά χαρακτικά, θα αποτελέσουν παραδείγματα για τους δυτικούς καλλιτέχνες όπως ο Edouard Manet και ο Henri de Toulouse-Lautrec, ώστε να απεικονίσουν τα δικά τους ερωτικά θέματα.

p02jxj4j

Το φιλί, 1882-1889

Ο Auguste Rodin προόριζε το συγκεκριμένο έργο ως μέρος μιας συλλογής, αλλά η δημοτικότητα του παρακάτω γλυπτού, έκανε τον καλλιτέχνη να το εκθέσει ως ένα αυτόνομο έργο τέχνης. Το ζευγάρι Francesca da Rimini και ο εραστής της σύμφωνα με τον Rodin είναι καταδικασμένο να ζήσει αιώνια στην κόλαση.

p02jxj8g

Πυγμαλίων και Γαλάτεια, 1890

Ο Jean-Leon Gerome αν κι έγινε γνωστός περισσότερο για τους πίνακες του με χαρέμια και γητευτές φιδιών, έκανε επίσης πολυάριθμα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής με θέμα τον Πυγμαλίων.

p02jxj9g

Το φιλί, 1908-1909

Ένας πίνακας από την «χρυσή περίοδο» του καλλιτέχνη Gustav Klimt ο οποίος απεικονίζει το ζευγάρι ντυμένο με χρυσή ενδυμασία κι ενωμένο με τέτοιον τρόπο ώστε να φαίνονται τα σώματα τους σαν να είναι ένα.

p02jxjc5

Οι Εραστές, 1928

Οι εραστές του Rene Magritte δεν έχουν πρόσωπο και είναι καλυμμένα με άσπρα υφάσματα. Επαναλαμβανόμενο μοτίβο για τον Magritte που ειδικοί λένε ότι προέρχεται από τα παιδικά του βιώματα με τον πνιγμό της μητέρας του με το νυχτικό της.

p02jxjkx

LiTer II, 2012

Η φωτογράφος στη Νότια Αφρική Zanele Muholi καταγράφει αποσπάσματα από τις ζωές Αφρικανών λεσβιών με σκοπό τόσο τον ακτιβισμό εναντίον της ομοφοβίας, αλλά επίσης και σαν μια δημόσια εκπροσώπηση αυτής της κοινότητας.

p02jxjr7

Δείτε περισσότερα στο άρθρο του δημοσιογράφου Jason Farago στο site: http://www.bbc.com/culture/story/20150213-art-historys-greatest-kisses

Please follow and like us:

One thought on “Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΦΙΛΙΟΥ”

  1. Pingback: Ντίνος Χριστιανόπουλος…Μικρά ποιήματα – imaginistes
  2. Trackback: Ντίνος Χριστιανόπουλος…Μικρά ποιήματα – imaginistes

Comments are closed.